Tukisukat

Tukisukkia voidaan käyttää useista syistä – mukavuuden vuoksi, paremman suorituskyvyn saamiseksi fyysisiin aktiviteetteihin tai vakavien sairauksien ehkäisemiseksi. Tukisukat parantavat verenkiertoa vähentäen samalla jalkojen ja säärien kipua ja turvotusta.

Tukisukat

Tukisukkia käytetään eri syistä – mukavuuden vuoksi, paremman suorituskyvyn saamiseksi fyysisiin aktiviteetteihin tai vakavien sairauksien ehkäisemiseksi. Tukisukat parantavat verenkiertoa vähentäen samalla jalkojen ja säärien kipua ja turvotusta. Sukat vähentävät myös syvän laskimotromboosin (DVT), eräänlaisen veren hyytymisen sekä muiden verenkierto-ongelmien riskiä. Sukkia valmistetaan erikokoisina ja eri vahvuisilla kompressioilla, jotta ne voivat tarjota yksilöllisen istuvuuden ja toimivuuden.


Mitä tukisukat ovat?

Tukisukat ovat erikoisvalmistettuja elastisia sukkia, joissa on mahtava istuvuus ja jotka painavat varovasti (komprimoivat) jalkaa. Suurin osa sukan tarjoamasta paineesta kohdistuu jalan ja nilkan ympärille, ja paine vähenee jalan ylemmissä osissa.

Ketkä niitä käyttävät?

  • Henkilöt, joilla on riski kärsiä verenkierto-ongelmista, kuten DVT, suonikohjut tai diabetes.
  • Henkilöt, jotka ovat juuri läpikäyneet leikkauksen.
  • Henkilöt, jotka eivät pääse ylös sängystä tai joilla on vaikeuksia liikuttaa jalkojaan.
  • Henkilöt, jotka seisovat päivittäin työssään.
  • Urheilijat ja fyysisesti aktiiviset henkilöt.
  • Raskaana olevat naiset.
  • Henkilöt, jotka lentävät pitkiä matkoja, kuten lentäjät.

Miksi tukisukkia käytetään?

Sukkien jalkoihin kohdistama paine (kompressio) auttaa verisuonia toimimaan paremmin. Valtimot, jotka pumppaavat hapekasta verta lihaksiin, saavat lievitystä kuormitukseen, jolloin veri pääsee virtaamaan vapaasti. Prosessi helpottaa suonia pumppaamaan verta sydämeen.

Tukisukat ehkäisevät jalkojen väsymystä ja kipua. Lisäksi ne myös lievittävät jalkojen ja nilkkojen turvotusta, samalla kun ne ehkäisevät pinnallisten verisuonten ja suonikohjujen muodostumista. Lisääntynyt verenkierto puolestaan ehkäisee päänsärkyä ja väsymystä.

Jos veri pysyy liikkeessä, verihyytymien ja veritulpan muodostumisen riski vähentyy suonissa. Veritulppa vaikeuttaa veren vapaata virtausta, mikä voi aiheuttaa turvotusta, ihon värjäytymistä ja muita vakavia ongelmia. Veritulpat ovat yleistyneet ja ne voivat johtaa hengenvaaraan kiinnittyessään tärkeisiin elimiin ja pysäyttäessään veren virtaavuuden.

Monet urheilijat, kuten juoksijat, koripalloilijat ja triathlonistit, käyttävät tukisukkia jalkojen ja käsivarsien ympärillä. Teoriassa aktiviteettien aikana halutaan parantaa verenkiertoa ja lisätä hapen saantia lihaksiin fyysisen suorituskyvyn maksimoimiseksi. Prosessi parantaa myös palautumista ehkäisemällä kudosvaurioita. Verisolut ja imunestekierto auttavat lihaksia palautumaan nopeasti.

Millaisia versioita on valittavissa?

Tukisukkia on saatavilla eri pituuksissa ja ne peittävät eri osia jaloista ja sääristä. Esimerkiksi DVT:n yhteydessä suositellaan käytettäväksi sukkia, jotka ylettyvät tarkalleen ottaen polvien alle.

Sukissa on eri kompression tasoja, jotka mitataan mmHg-lukemalla. Sukkien tulee istua hyvin, mutta niiden ei tule tuottaa kipua. Kevyt kompressio, joka ilmaistaan pienemmällä lukemalla, on tavallisesti riittävä päivittäiseen käyttöön. Korkeammalla lukemalla merkittyjä sukkia puolestaan käytetään DVT:n ehkäisemiseen.

Tromboembolisesti (TED) toimivat sukat tai anti-emboliset sukat on suunniteltu käytettäviksi leikkausten jälkeen tai sängyssä maatessa. Liikuttaessa ja aktiviteetteja suoritettaessa asteittaiset kompressiosukat toimivat huomattavasti paremmin.

Mikäli tukisukkia käytetään lääketieteellisistä syistä, niiden käytöstä suositellaan keskustelemaan lääkärin kanssa.

Tukisukkien luokat (Luokka 1 ja Luokka 2)

Tukisukissa on olemassa kaksi eri kompressioluokkaa, luokka 1 ja luokka 2.

Kompressioluokan 1 (CCL1) tukisukissa kompressioaste (joka mitataan nilkasta) on 15–21 mmHg. Kompressioluokan 1 tukisukkia suositellaan käytettäviksi lievemmissä vaivoissa, kuten esimerkiksi suonikohjut tai väsyneet jalat. Niitä voidaan myös käyttää ehkäisemään nesteen kertymistä jalkoihin sekä turvonneisiin jalkoihin.

Kompressioluokan 2 (CCL2) tukisukissa kompressioaste (joka mitataan nilkasta) on 23–32 mmHg. Kompressioluokan 2 tukisukkia suositellaan käytettäviksi hieman vaikeampiin vaivoihin, kuten esimerkiksi vaikeat suonikohjut, laskimotulehdus, lymfedeema, jalkojen vakavat väsymysongelmat, veritulppa sekä käyttö krooniseen laskimoiden vajaatoimintaan liittyvän kirurgian jälkeen. Kompressioluokan 2 tukisukkien käytöstä tulee keskustella lääkärin kanssa.

Kuinka tukisukkia käytetään?

Vedä tukisukat jalkaan siten, että ne asettuvat tassaisesti jalkojasi pitkin. Vältä jättämästä poimuja kankaaseen. Varmista myös, etteivät sukat ole liian pitkät. Älä taita/rullaa sukkia, sillä tämä voi johtaa siihen, että sukat istuvat jalkojen ympärille liian kovasti puristaen, jolloin verenkierto estyy.

Voit käyttää kompressiosukkien kanssa kenkiä ja vetää niiden päälle myös tavalliset sukat, mutta vältä suihkuun tai kylpyyn menemistä tukisukat jalassa.