Sisäänkasvanut kynsi

Sisäänkasvanut kynsi on suhteellisen yleinen vaiva, josta voi kärsiä kuka tahansa. Kynnen sisäänkasvamista esiintyy yleensä isovarpaassa, mutta lisäksi sitä voi ilmetä myös muissa varpaissa. Voit hoitaa sisäänkasvanutta kynttä kotona vaivaan kehitetyn apuvälineen avulla: ruuvaustyökalu sisäänkasvaneelle kynnelle.

Kireän kynnen riskin välttämiseksi suosittelemme käyttämään kynsileikkuria, joka leikkaa kynnen suoraan irti, joten varo leikkaamasta liian lyhyeksi varpaan reunoja myöten.

Sisäänkasvanut kynsi

Varpaankynsien leikkautuessa ihoon voi ilmetä kynnen sisäänkasvamista. Yleisimmin kynnen sisäänkasvamista esiintyy isovarpaassa, mutta oiretta voi ilmetä myös muissa varpaissa. Kynnen sisäänkasvaminen johtuu yleensä liian ahtaiden kenkien käytöstä tai varpaankynsien vääränlaisesta leikkaamisesta. Sisäänkasvanut kynsi voi olla erittäin tuskallinen vaiva. Yleisesti ottaen voit hoitaa sisäänkasvanutta kynttä itse kätevästi kotona. Jos sinulla on kuitenkin suurempia vaivoja, voit tarvita lääkärin hoitoa ja pahimmassa tapauksessa sisäänkasvanut kynsi voi vaatia leikkaushoitoa.

Sisäänkasvaneen kynnen oireet

Sisäänkasvanut kynsi voi aiheuttaa huomattavaa kipua. Kynnen tunkeutuessa ihoon kynnen reuna voi tulla aristavaksi ja turvonneeksi. Haavasta voi myös tulla nestettä. Pahimmassa tapauksessa haava voi tulehtua, jolloin lika ja bakteerit pääsevät sisälle ihoon muodostuneeseen haavaan. Jos sisäänkasvanut kynsi pääsee tulehtumaan, se voi alkaa märkiä ja koko varvas voi tuntua todella kipeältä.

Ennaltaehkäise kynnen sisäänkasvamista

Jos sinulla on taipumusta kynnen sisäänkasvamiselle varpaissasi, varmista, että käytät aina tilavia kenkiä ja käytät sukkia, joissa varpaasi pääsevät liikkumaan. Myös se on tärkeää, millä tavoin leikkaat varpaankyntesi kynsisaksilla. Sinun ei pitäisi pyöristää varpaankynsien reunoja. Sen sijaan kynsien kulmien tulisi ulottua kynsipatjan ulkopuolelle. Jos kynsistäsi tulee terävät, voit viilata ne kynsiviilalla.

Leikkaa kynnet oikein ja ehkäise kynnen sisäänkasvaminen

Jos sinulla on taipumus kärsiä usein kynsien sisäänkasvamisesta, sinun tulisi kiinnittää huomiota varpaankynsien leikkaustapaasi, jotta voisit välttyä oireen muodostumiselta. Leikkaamalla varpaankynnet oikealla tavalla voit vähentää kynsien sisäänkasvamisen riskiä ja siten myös ehkäistä kipua ja ongelmia.

Älä pyöristä kynsiä

Kynnen sisäänkasvamisen yhteydessä kynnen reuna yleensä tunkeutuu sisälle ihoon. Tästä syystä on tärkeää, ettei kynsiä leikata liian lyhyiksi, vaan ne jätetään sen sijaan niin pitkiksi, että ne ulottuvat varpaiden ihon ulkopuolelle. Lisäksi sinun tulisi leikata kynnet suoriksi, niiden reunoja pyöristämättä. Käytä suoria kynsisaksia, mieluiten sellaisia, jotka on tarkoitettu juuri varpakynsien leikkaamiseen, sillä ne eivät pyöristä kynsien reunoja. Jos varpaankynsien reunoista tulee terävät, voit hyvin käyttää kynsiviilaa villataksesi terävät reunat pois kynsistä.

Kynsien leikkaaminen sisäänkasvaneen kynnen yhteydessä

Jos sisäänkasvanut kynsi on jo päässyt muodostumaan, sinun tulee olla melko varovainen leikatessasi varpaankynnet itse. Sisäänkasvaneen kynnen hoitotapa riippuu siitä, kuinka pahalta se näyttää. Jos huomaat, että kynnen sisäänkasvaminen on vasta aluillaan, voit nostaa kynttä varovasti ja katkaista sen leikkaamalla. Jos sitä vastoin huomaat sisäänkasvaneen kynnen näyttävän huonommalta, ja tunnet mahdollisesti myös tykyttävää kipua varpaassa, sinun tulisi välttää kynnen leikkaamista itse. Jos jokin varpaankynsistäsi on alkanut märkiä tai jos huomaat kynnen tulehtuneen, sinun tulisi ottaa välittömästi yhteyttä lääkäriin. Pahimmassa tapauksessa sisäänkasvanut kynsi voi nimittäin aiheuttaa reikien muodostumista varpaiden ihoon, jolloin bakteerit ja muut mikro-organismit voivat päästä sisään ja hyvin todennäköisesti muodostaa pitkällä aikavälillä tulehduksia.

Hoida sisäänkasvanutta kynttä

Voit hoitaa sisäänkasvanutta kynttä omin avuin kotona käyttämällä kynsiviiloja ja muita apuvälineitä sisäänkasvaneelle kynnelle. Aloita aina pehmentämällä jalkasi haaleassa jalkakylvyssä. Sen jälkeen sinun on yritettävä viilata pois se kynnen osa, joka on painautunut ihoa vasten.

Mikäli kynsiviilalla on vaikea päästä käsiksi ihoa vasten painautuneeseen kynnen osaan, voit sen sijaan käyttää erityistä apuvälinettä sisäänkasvaneelle kynnelle (8,95 euroa). Tämän apuvälineen avulla voit nostaa kynttä siitä kohtaa, missä se tunkeutuu sisälle ihoon ja helpottaa painetta. Sisäänkasvanutta kynttä kannattaa hautoa vedessä useita kertoja päivässä ja nukkumaan mennessä voit työntää kynnen alle palan puuvillavanua.

Mikäli itsehoito ei auta sisäänkasvaneen kynnen poistossa, voit saada vaivaan apua lääkäriltä. Suurimmassa osassa tapauksista sisäänkasvanut kynsi voidaan kuitenkin hoitaa edellä mainitulla hoidolla. Mutta pahimmassa tapauksessa saatat tarvita leikkaushoidon päästäksesi eroon sisäänkasvaneesta kynnestä.