Vasaravarvas

Lievennä vasaravarpaan aiheuttamaa kipua pehmeällä, kuormitusta lievittävällä ja miellyttävällä jalkaterän etuosan tuella. Kun käytät mukavaa jalkaterän etuosan tukea, vasaravarpaan aiheuttama kipu vähenee melkein välittömästi. Vasaravarvas voi olla erittäin kivulias ja se on yksi yleisimmistä syistä jalkaterän etuosan tai varpaiden kivuille. 

Yleinen syy on se, että olet käyttänyt liian tiukkoja kenkiä pitkään, mutta se voi olla myös perinnöllistä. Jos yksi tai useampi varpaistasi on kaareva kaaressa alaspäin maata kohti ja sinulla on myös kipua jalkaterän alla, olet todennäköisesti kärsinyt vasaravarvasta.

Vasaravarvas

Vasaravarvas on käsite, jota käytetään kuvaamaan jalkaongelmaa, jossa yksi tai useampi isovarpaan viereinen varvas on koukistunut. Vasaravarvas syntyy siten, että varpaiden pienet nivelet ovat taipuneet niin, että varvas näyttää vasaralta. Vasaravarvas voi monissa tapauksissa olla kivulias vaiva. Koska vasaravarpaasta kärsiminen voi aiheuttaa kipua, kivun vähentämiseksi on tärkeää saada oikeanlaista hoitoa alusta alkaen.

- Vasaravarvas voi olla erittäin kivulias ja on yksi yleisimmistä jalkaterän tai varpaiden kivun syistä.

- Vasaravarvas voi olla erittäin kivulias ja on yksi yleisimmistä jalkaterän tai varpaiden kivun syistä.

Mikä aiheuttaa vasaravarpaan muodostumisen? 

Vasaravarpaan saamiseen voi olla useita eri syitä, kuten perinnöllisyys. Oireiden yleinen syy on se, että jalkaholvin etuosa on madaltunut. Tämä aiheuttaa sen, että nivelten päät menettävät luonnollisen kaarevan asentonsa ja varpaat alkavat koukistua alaspäin. Tämä voi johtua esimerkiksi liian ahtaiden kenkien pitkäkestoisesta käyttämisestä. Vaiva voi johtua myös erilaisista sairauksista, kuten nivelrikosta tai nivelreumasta (RA). On myös hyvin yleistä, että vasaravarvasta esiintyy henkilöillä, jotka kärsivät vinosta isovarpaasta (tunnetaan myös nimellä vaivaisenluu). Vaivaa voi myös esiintyä henkilöillä, joilla osa varpaista on toisia pidemmät, mikä tarkoittaa, että pidempi varvas puristuu kenkää vasten.

Vasaravarpaan oireet

Jos kärsit vasaravarpaasta, yksi tai useampi varpaistasi on koukistunut kaarevasti alaspäin kohti maata. Varpaiden koukistuminen aiheuttaa myös sen, että varpaiden yläosat voivat painua kenkiäsi vasten, mikä aiheuttaa usein huomattavaa kipua. Kun näin tapahtuu, on tavallista, että paine aiheuttaa kovettuman muodostumisen ja varpaiden päällä oleva kovettuma tekee kipeää. Vasaravarpaan yhteydessä on myös yleistä, että siitä kärsivä tuntee kipua jalkaterän alla.

Lievitä vasaravarpaan aiheuttamaa kipua

Tärkeintä kivun poistamisessa ja lievittämisessä vasaravarpaasta kärsivillä henkilöillä on lievittää koukistuneisiin varpaisiin kohdistuvaa painetta. Tämä voidaan toteuttaa useilla eri tavoilla. Hyvä idea on käyttää esimerkiksi jalkaterän etuosaa tukevia pohjallisia, jotka on kehitetty erityisesti vasaravarpaan aiheuttaman kivun lievittämiseksi. Yleinen jalkaterän etuosalle suunnitellun pohjallisen tyyppi niin kutsuttu pelotti tai jalkaterän pelotti. Meiltä voit ostaa jalkaterän etuosaa tukevia pohjallisia ja pelotteja, jotka auttavat lievittämään vasaravarpaasta aiheutuvaa kipua. Yksi tärkeä huomioon otettava tekijä vasaravarpaasta kärsittäessä on välttää ahtaiden kenkien käyttämistä. Käytä mieluummin yhtä kokoa liian suuria kenkiä kuin päinvastoin, jotta varpaillesi jää riittävästi tilaa. Koska vasaravarvas johtaa usein varpaiden yläpuolisiin kovettumien muodostumiseen, voi tuntua mukavalta kylvettää jalkoja aika ajoin lämpimässä jalkakylvyssä. Käytä myös pehmittävää jalkavoidetta ja höylää tarvittaessa pois varpaiden päälle muodostuneet kovettumat.

Voit helposti ja sujuvasti hoitaa vasaravarvasta ja ehkäistä sen muodostumista ottamalla vähintään 20 minuuttia kestäviä jalkakylpyjä muokataksesi kovettumia ja parantaaksesi ihon hoidettavuutta. Jalkakylvyn jälkeen kannattaa höylätä jalat ja kovettumat käyttämällä mielellään apuvälineenä sähkökäyttöistä jalkaraspia. Voit ostaa täältä sähkökäyttöisen jalkaraspin, jossa on vaihdettavat hiomapäät. Voitele jalat lopuksi kosteuttavalla voiteella, jonka päivittäinen käyttö ehkäisee kovettumien muodostumista. Kiinnitä huomiota myös kenkävalintaasi ja siihen, sopivatko kengät jalkoihisi. Usein myös todella hyvä pohjallinen voi auttaa useimpiin jalkaongelmiin. Muista yrittää käyttää kenkiä, joissa jää runsaasti tilaa varpaille.

Voiko vaiva vaatia lääkärinhoitoa?

Pääsääntöisesti sinun ei tarvitse hakeutua lääkärin hoitoon vasaravarpaasta kärsiessäsi, mutta jos se aiheuttaa suuria ongelmia tai kipuja, käynti terveyskeskuksessa voi olla hyvä ratkaisu. Äärimmäisissä tapauksissa ongelmasta pääsemiseksi voidaan tarvita pieni leikkaus. Siinä tapauksessa lääkäri voi leikata varpaasta palan luuta ja toisinaan myös osan varpaiden yläpuolisesta kovettumasta. Ennen leikkausta saat paikallispuudutuksen, ja kotiutumaan pääsee yleensä välittömästi toimenpiteen jälkeen. Toimenpiteen jälkeen voit käyttää kipulääkkeitä muutaman päivän ajan. Varvas voi olla melko turvonnut ja kipeä jonkin aikaa.