Jalkasieni

Lähes kaikki kärsivät sieni-infektiosta jossain vaiheessa elämäänsä, ja useimmille kehittyy jonkinlainen jalkasieni. Ensimmäinen merkki jalkasienestä on usein se, että varpaiden välinen alue alkaa kutista ja kirvellä. Jalkasieni on yksi aikuisten yleisimmistä infektioista, ja sen aiheuttajina ovat useimmiten säikeiset sienet (dermatofyytit). Nämä dematofyytit ovat samantyyppisiä sieniä, jotka aiheuttavat myös kynsisieniä.

Ihon bakteerit ja sienet

Kaikilla ihmisillä on ihollaan bakteereja ja sieniä, joita kutsutaan mikro-organismeiksi. Tämä on luonnollista ja jossain määrin välttämätöntä, jotta pysymme terveinä. Joskus bakteerit ja sienet kasvavat kuitenkin liikaa ja voivat aiheuttaa ongelmia meille ihmisille. Yleisin syy sieni- ja bakteeripesäkkeiden muodostumiseen on se, että ympäristö, jossa ne elävät, eli ihomme, muuttuu erityisen suotuisaksi tunkeutujille tai että suuri määrä bakteereja tai sieniä tunkeutuu meihin kerralla. Voimme yksinkertaisesti saada tartunnan.

Mikä on jalkasieni?

Jalkasieni on hyvin yleinen infektio, ja se voi vaikuttaa useimpiin ihmisiin jossain vaiheessa heidän elämäänsä. Jalkasieni johtuu tietyntyyppisten sienten aiheuttamasta infektiosta ihon niin sanotussa orvaskedessä, joka on ihomme uloin kerros. Kun saamme siellä infektion, ne alkavat kasvaa ja levitä varpaiden ympärillä oleville alueille. Jalkasienen tieteellinen nimi on tinea pedis (tinea = ihosieni, pedis = jalka). Jalkasieni pyrkii leviämään kaikkialle jalkoihin. Usein sieni-infektio leviää varpaankynsiin ja muodostaa kynsisienen.

Jalkasieni on lääketieteen kielessä nimeltään tinea pedis, ja se on yksi aikuisten yleisimmistä infektioista, ja sen aiheuttavat useimmiten Trichophyton-sukuun kuuluvat säikeiset sienet (dermatofyytit). Ne rajoittuvat yleensä varpaiden väliseen ihoon (alkaen pikkuvarpaan ja varpaan väliltä samanaikaisesti), mutta voivat levitä muihin ahtaisiin ja kosteisiin kehon osiin, kuten nivusiin ja kainaloihin, jos jalkasieni ei ole hallinnassa. Lähes kaikki kärsivät sieni-infektiosta jossain vaiheessa elämäänsä, ja useimmille kehittyy jonkinlainen jalkasieni.

Jalkasienen oireet

Ensimmäinen merkki jalkasienestä on usein se, että varpaiden välinen alue alkaa kutista ja kirvellä. Vähitellen se muuttuu kosteaksi ja valkeaksi, kutina lisääntyy entisestään ja joskus jopa hilseilee. Joissakin tapauksissa voi myös syntyä halkeamia. Jalkasienitulehduksessa on kaksi vaihetta:

Akuutti jalkasieni

Akuutti jalkasieni alkaa yleensä kutinalla ja ärsytyksellä varpaiden välissä. Jonkin ajan kuluttua iho muuttuu valkoiseksi ja sienimäiseksi ja alkaa vetistää. Myös rakkuloita voi ilmaantua. Jos aluetta ei hoideta, se tulehtuu lopulta. Tämän tyyppinen jalkasieni voidaan usein hoitaa itse alkuvaiheessa. Akuutti jalkasieni voi aiheuttaa epämiellyttävää kutinaa, nestetäytteisiä haavaumia ja ihon yleistä ärsytystä. Se esiintyy yleensä pikkuvarpaan ja sen vieressä olevan varpaan välissä. On tärkeää, että hoidat itsesi heti, kun epäilet jalkasientä, sillä muuten on suuri riski, että se leviää tai kehittyy krooniseksi jalkasieneksi.

Krooninen jalkasieni

Krooninen jalkasieni ilmenee sen sijaan kutinana, kuivuutena ja hilseilynä varpaiden välissä. Tämän tyyppistä jalkasienitautia on vaikeampi hoitaa ja hallita. Se vaatii usein reseptilääkitystä, jotta oireista päästään eroon. Kun sinulla on kerran ollut jalkasieni, on suuri vaara, että se uusiutuu, ja on erityisen tärkeää pyrkiä estämään sienitartuntoja luomalla sienille epäsuotuisa ympäristö.

Dermatofyytit voivat tarttua myös varpaankynsiin. Ne värjäytyvät, haurastuvat ja vääristyvät. Hoitamattomana kynnen osat voivat irrota, ja infektio voi levitä varpaaseen, mikä aiheuttaa jalkasienitulehduksen. Jos epäilet, että varpaankynsissäsi on sieni-infektio, mene lääkäriin.

Miten jalkasieni kehittyy?

Koska jalkasieni on tarttuva ja leviää suorassa kosketuksessa, se voi tarttua paljain jaloin liikkuvien ihmisten välillä. Uima-altaat ovat tyypillisiä alueita, joissa voit saada tartunnan, mutta voit saada tartunnan myös käyttämällä jonkun kenkiä tai sukkia.

Jalkasienen voi myös saada siitä, että kävelee liian tiukoissa ja lämpimissä kengissä pitkään. Jos varpaassa on myös pieni haava, riski kasvaa entisestään, koska sienillä on silloin suotuisa kasvuympäristö.

Ihmiset, joilla on taipumus hikoilla paljon jaloissaan ja joiden varpaiden väliin kertyy kosteutta, voivat saada jalkasienen. Jalkasieni voi siis syntyä itsestään, jos iholla luonnostaan olevat mikro-organismit saavat mahdollisuuden lisääntyä epänormaalilla nopeudella.

Kuka voi saada jalkasienen?

Kuka tahansa voi saada jalkasienen. Joko saat tulehduksen tai jostain syystä ihollasi luonnostaan olevat mikro-organismit lisääntyvät niin paljon, että syntyy ongelmia.

Tauti on yleisempi miehillä kuin naisilla. Syytä tähän ei tiedetä, mutta yksi selitys voi olla se, että miehet hikoilevat jaloissaan enemmän kuin naiset. Teini-ikäiset ovat myös yliedustettuina sairastuneiden joukossa, mikä voi selittyä myös sillä, että teini-ikäiset tuottavat enemmän hikeä kuin aikuiset. Urheilijoilla on myös suurempi todennäköisyys saada jalkasieni, koska he viettävät paljon aikaa ahtaissa ja lämpimissä kengissä. On myös ihmisiä, joilla on suurempi todennäköisyys saada jalkasieni ilman erityistä syytä, sillä genetiikalla on merkitystä siihen, millaisia sairauksia meille kehittyy.

Tulehduksen lisäksi jalka voi saada tartunnan myös silloin, kun jalat lämpenevät jostain syystä ja varpaiden väliin muodostuu kosteutta. Tällaisessa ympäristössä sienet viihtyvät ja alkavat kasvaa. Jos annat niiden kasvaa ja jos niissä on myös pieni haava, johon ne voivat kasvaa, siitä tulee lopulta ongelma. Aluksi se voi olla lähinnä kutinaa, mutta jonkin ajan kuluttua voi esiintyä polttavaa ja ärsyttävää epämukavuutta, joka myöhemmin muuttuu ihon irtoamiseksi ja sienimäiseksi kasvuksi.

Miten voi ehkäistä jalkasientä?

Tärkeintä on pitää jalat puhtaina ja kuivina, jotta vältyt jalkasieneltä. On erityisen tärkeää, että varpaiden välinen alue ei altistu kosteudelle pitkäksi aikaa. Varpaiden väliin jäävän kosteuden välttämiseksi voit käyttää varvassukkia. Nämä sukat pitävät kosteuden poissa ja erottavat varpaat toisistaan, jotta hankautumista ei tapahdu. Sinun tulisi pestä sukat päivittäin, jotta ne pysyvät puhtaina ja raikkaina, joten jos haluat ehkäistä jalkasientä, sinun tulisi hankkia pari varvassukkia.

Uimakenkiä kannattaa käyttää myös, jos olet julkisilla paikoilla. Juuri tällaisissa ympäristöissä saat useimmiten jalkasienen. Jalkojesi suojaaminen auttaa sinua välttämään tulehduksilta.

Jos olet urheilija tai käytät tiukkoja kenkiä pitkään, sinun on tuuletettava ja kuivattava jalkasi ja varpaasi aika ajoin päivän aikana. Voit myös käyttää varvassukkia ja imukykyisiä kengänpohjia.

On myös jalkasuihke, jota voit käyttää kengissäsi ja jaloissasi. Tässä suihkeessa on antibakteerinen ominaisuus ja raikas tuoksu, joka torjuu pahoja hajuja ja auttaa pitämään jalat kuivina. Kosteutta imevä kengänkiillotusaine voi myös auttaa ehkäisemään jalkasientä.