Polvisuojat

Polvisuojia käytetään sekä polvivammojen ennaltaehkäisyyn että niistä kuntoutumiseen. Polvet ovat yksi niistä kehonosista, jotka altistuvat eniten rasitukselle, paineelle ja iskuille. Tämä on tärkeä syy siihen, miksi polvivammat ovat yleisimpiä urheiluvammoja.

Polvisuojat

Polvisuojia käytetään sekä polvivammojen ennaltaehkäisyyn että niistä kuntoutumiseen. Polvet ovat yksi niistä kehonosista, jotka altistuvat eniten rasitukselle, paineelle ja iskuille. Tämä on tärkeä syy siihen, miksi polvivammat ovat yleismpiä urheiluvammoja. Polvisuojien tarkoituksena on vakauttaa polvi sekä korjata sen suuntaa ja asentoa.

Millainen polvisuoja tulisi valita?

Polvisuojia voidaan käyttää sekä ennen polvivammoja että niiden syntymisen jälkeen. Polvivammojen ennaltaehkäisyyn käytettävät polvisuojat keskittyvät pääasiassa tarjoamaan tukea, kompressiota ja lämpöä. Polvisuojia tulisi käyttää harjoituksissa, joissa polvet tarvitsevat vakautta ja joissa on loukkaantumisriski. Niitä tulisi mielellään käyttää yhdessä iskuja vaimentavien pohjallisten kanssa. Polvinivelet altistuvat huomattavalle kuormitukselle harjoittelun aikana, ja polvea ympäröivät lihakset on pidettävä lämpiminä ja pehmeinä loukkaantumisten välttämiseksi. Polvisuoja auttaa myös ehkäisemään polven kulumia ja ylikuormitusta.

Yleisiä polvivammoja

Kuten edellä mainittiin, polvivammat kuuluvat yleisimpiin urheiluvammoihin. Polvivammat voivat aiheutua vääränlaisesta kuormituksesta, ylirasituksesta, heikkoudesta tai lihastulehduksista. On tärkeää määrittää, minkä tyyppinen polvivamma on kyseessä, ja yrittää vakauttaa polvi uudelleen.

Tavallisimmat polvivammat

 • Hyppääjän polvi – Ylirasitus, joka on aiheuttanut tulehduksen reisilihaksen ulkopuolisessa kiinnikkeessä tai heikentänyt voimaa etureiden lihaksessa. Vaivan hoitamiseksi suositellaan käyttämään polvisuojaa, jossa on reikä polvilumpiolle.
 • Juoksijan polvi – Esimerkiksi intensiivisen harjoittelun aiheuttama tulehdus ja ylikuormitus. Vaivan aiheuttajina voivat olla myös jäykät lonkat ja reisilihakset, huono juoksutekniikka tai vääränlaiset kengät. Vaivan hoitamiseksi suositellaan käyttämään ohuempaa polvisuojaa liikkuvuuden edistämiseksi sekä tuen ja kivunlievityksen aikaansaamiseksi.
 • Schlatterin tauti – Vaiva, jota esiintyy yleensä teini-ikäisillä, ja joka johtuu polvilumpion jänteen kiinnikkeen tulehtumisesta ja ärtymisestä. Vaivan hoitamiseksi suositellaan käyttämään polvisuojaa, jossa on kevyt tai keskivahva tuki.
 • Meniskin vaurio – Vaiva aiheutuu polven altistuessa suunnanmuutokselle (kiertymiselle) taivutetussa asennossa. Vaiva voi aiheutua myös erittäin suuresta kuormituksesta. Vaivan hoitamiseksi suositellaan käyttämään polvisuojaa, jossa on keskivahva tuki. 
 • Limapussin tulehdus – Vaiva johtuu limapussien tulehtumisesta/ärtymisestä, joka aiheutuu kovasta iskusta/kaatumisesta. Vaivan hoitamiseksi suositellaan käyttämään polvisuojaa, jossa on keskivahva tuki, ja joka pitää polven lämpimänä ja nopeuttaa palautumisprosessia.
 • Patellofemoraalinen kipuoireyhtymä (PFSS) – Polvinivelen intensiivinen ja voimakas kuormitus, jota esiintyy usein raskaan ja yksipuolisen harjoittelun yhteydessä. Vaiva voi johtua myös heikoista reisilihaksista tai polvinivelen ja jalkojen anatomisesta tai perinnöllisestä virheasennosta. Vaivan hoitamiseksi käytetään polvisuojaa tarjoamaan polvilumpiolle lämpöä ja vakautta.
 • Nivelsidevamma – Vaiva aiheutuu nopeasta suunnanmuutoksesta esimerkiksi sivuttaisen taklauksen yhteydessä. Vaivan hoitamiseksi ja rasituksen poistamiseksi polvinivelestä suositellaan käyttämään polvisuojaa, jossa on keskivahva tuki.

Miksi polvisuojaa kannattaa käyttää?

 • Tarjoaa paremman suorituskyvyn
 • Ehkäisee vammoja
 • Lievittää kipua
 • Parantaa verenkiertoa
 • Auttaa vammoista kuntoutumisessa

Polvisuojat kevyellä tuella

Kevyellä tuella varustetussa polvisuojassa on matalampiasteinen kompressio ja suoja on valmistettu suhteellisen ohuesta materiaalista tarjotakseen optimaalisen liikkuvuuden. Kevyet polvisuojat soveltuvat parhaiten lievempiin kiputiloihin ja ne tarjoavat lämpöä ja tukea aktiviteetteihin.

Polvisuojat keskivahvalla tuella

Keskivahvalla tuella varustettu polvisuoja on yleisin polvisuojatyyppi. Suojan materiaali on paksumpaa ja se tarjoaa korkeampiasteisen kompression kuin kevyellä tuella varustettu suoja.