Kynsisieni

Kynsisieni on yleisin kynsisairaus, ja arviolta 50 prosenttia kaikista kynsiongelmista johtuu kynsisienestä. Kynsisieni on yleisempi miehillä kuin naisilla, ja kynsisienen yleisiä oireita ovat värimuutokset ja hauraat, paksut ja reunoiltaan murenevat kynnet. Kynsisieni johtuu saman tyyppisestä sieni-infektiosta kuin jalkasieni. Kynsisieni on mahdollista ehkäistä muutamalla yksinkertaisella niksillä. Mutta jos sinulla on jo kynsisieni, on onneksi myös keinoja päästä siitä eroon.


Mikä on kynsisieni?

Kynsisieni on yleisin kynsisairaus, ja arviolta 50 prosenttia kaikista kynsiongelmista johtuu kynsisienestä. Kynsisieni liittyy todennäköisimmin jalkasieneen, jotka ovat levinnyt. Kun sieni on päässyt osaan ihoon tai varpaankynsiin, se voi levitä pelkällä kosketuksella. Kynsisienen yleisiä oireita ovat värimuutokset ja hauraat, paksut kynnet, jotka murentuvat reunoiltaan. Kynsisieni on yleisempi miehillä kuin naisilla, ja sitä esiintyy useimmiten varpaankynsissä.

Kynsisienen riski kasvaa iän myötä, koska iäkkäiden ihmisten verenkierto heikkenee ja kynnet paksuuntuvat. On arvioitu, että 50 prosentilla yli 70-vuotiaista on kynsisieni. Diabetesta, immuunipuutosta ja psoriaasia sairastavat ihmiset kärsivät todennäköisemmin kynsisienestä. Liiallinen käsien pesu ja pitkäaikainen vedessä oleskelu voivat myös aiheuttaa kynsisieniä. Kynsisieni pääsee tunkeutumaan helpommin, koska vesi rikkoo kynsien ympärillä olevan luonnollisen suojan. Tämän vuoksi sairaus on yleisempi urheilijoilla ja uimareilla, koska kosteassa ympäristössä sieni viihtyy parhaiten.

Yleistä tietoa varpaankynsisienestä

Kynsisienen kehittyminen kestää pidempään ja on aluksi täysin kivuton. Tämä voi johtaa siihen, että kynsisienen oireet jäävät helposti huomaamatta, ja oireet voivat myös vaihdella. Yleisin sieni-infektiotyyppi on dermatofyytit, jotka muodostavat noin 90 prosenttia kaikista kynsien sieni-infektioista. Ensimmäinen merkki on yleensä pieni valkoinen tai keltainen täplä kynnen ulkoreunan alla. Kun sieni leviää, kynnet paksuuntuvat ja haurastuvat, ja kynsi voi värjäytyä ja menettää kiiltoaan. Kynsi alkaa muuttua tummemmaksi ja siitä tulee tulehtunut ja pehmeä. Tulehdus voi pahentua niin pahaksi, että kynsi irtoaa kynsipatjasta, tätä kutsutaan onykolyysiksi. Hoitamaton sieni-infektio voi levitä muihin varpaisiin ja tartuttaa muita ihmisiä.

Kynsisientä voi olla vaikea hoitaa, koska infektio sijaitsee kynnen alla ja on vaikeasti tavoitettavissa. Näet hoidon tulokset, kun tulehtunut kynsi on kasvanut ulos ja korvattu uudella kynnellä. Parhaiden tulosten saavuttamiseksi hoito on aloitettava mahdollisimman varhain eikä sitä saa lopettaa ennenaikaisesti. Kynsisienen hoitoon on olemassa erilaisia hoitomuotoja. Voit esimerkiksi käyttää jalkakylpyä, joka on kehitetty erityisesti jalkojen ja kynsien sienitautien torjuntaan, tai Schollin kynsisienihoitoa, joka on kynsiin tunkeutuva neste, jolla on sienitautia tuhoava vaikutus. Hoito tappaa 99,9 % kynsisienestä neljän viikon intensiivisessä hoitovaiheessa, jossa sieni tapetaan kynnen tartunnan saaneesta osasta. Hoito auttaa myös estämään sieni-infektion leviämisen ja oireiden paluun.

Kuka saa kynsisienen?

Varpaankynsien sieni-infektiot johtuvat usein siitä, että henkilöllä on tai on ollut jalkasieni, sillä dermatofyytit aiheuttavat molempia ongelmia. Kynsisieni voi tarttua myös toiselta henkilöltä tai se voi kehittyä, jos jalat ovat märkinä pitkään. Jos kynsilevy on vaurioitunut, sienet pääsevät helpommin tarttumaan siihen ja aiheuttavat siten vaurioita ja sieni-infektion. Ihmiset ovat eri tavoin alttiita kynsisienelle, ja jos sinulla on heikompi immuunijärjestelmä tai kärsit diabeteksesta, sinulla on suurempi todennäköisyys sairastua siihen. Infektio on kuitenkin harvinainen lapsilla. Kynsisieni on yleisempi yli 60-vuotiailla, ja se koskee miehiä useammin kuin naisia. Uimareilla on myös suurempi riski sairastua kynsisieniin, koska he viettävät aikaa lämpimässä ja kosteassa ympäristössä, jossa sienet viihtyvät. Ne, jotka harrastavat muita urheilulajeja ja viettävät pitkiä aikoja lämpimissä, kosteissa kengissä, voivat myös olla alttiimpia kynsisienelle.

Voiko lapsille tulla kynsisieni?

Vaikka lapset saattavat usein olla ympäristöissä, joissa sieni-infektiot ovat todennäköisesti yleisiä, kuten päiväkodeissa, kouluissa, urheiluhalleissa ja vastaavissa, kynsisieni on suhteellisen harvinainen lapsilla. Kynsisieni voi tietysti vaikuttaa myös lapsiin. Tosiasia kuitenkin on, että oireet ovat lapsilla harvinaisempia kuin aikuisilla.

Kynsisieni oireet

Kynsisienellä on harvoin fyysisiä oireita, vaan se on enemmänkin kosmeettinen ongelma. Tauti kehittyy pitkän ajan kuluessa, ja aluksi oireet voi helposti jäädä huomaamatta, sillä se saattaa näkyä vain pienenä valkoisena tai kellertävänä läikkänä kynnen ulkoreunan alla. Varpaankynnet yleensä paksuuntuvat ajan myötä ja niiden rakenne ja muoto muuttuvat. Ne voivat myös muuttua kellertäviksi ja näyttää yleisesti ottaen värittyneiltä. Kynsi muuttuu usein huokoiseksi ja voi murentua. Harvinaisissa tapauksissa sieni aiheuttaa kipua, ja jos olet epäonninen, koko kynsi voi jopa irrota kynsipatjasta.

Yleiset syyt kynsisieneen

Kynsisieni on tarttuva tauti, ja se tarttuu suorassa kosketuksessa. Voit siis saada tartunnan, jos kävelet paljain jaloin ympäristössä, jossa sieniä jo esiintyy, tai jos lainaat jonkun toisen kenkiä tai likaisia sukkia. Koska sienet viihtyvät kosteassa ympäristössä, tartunta on todennäköisempää, jos käytät liian tiukkoja kenkiä ja jos hikoilet paljon jaloista. Siksi on tärkeää pestä jalat säännöllisesti ja käyttää sukkia, jotka pitävät jalat kuivina. Ihmiset, joilla on heikentynyt immuunijärjestelmä, huono verenkierto ja diabetes, saavat todennäköisemmin kynsisienen. Jos jalkasieni on edelleen hoitamaton, on myös olemassa vaara, että se tarttuu varpaankynsiin, mikä johtaa kynsisieni-infektioon.

Estä kynsisieni

Voit tehdä useita asioita kynsisienen välttämiseksi. Tärkeintä on ylläpitää hyvää jalkahygieniaa pesemällä ja kuivaamalla jalat säännöllisesti. Toinen ennaltaehkäisevä toimenpide on hyvien, hengittävien sukkien käyttäminen. Puuvilla- tai villasukat ovat hyvin hengittäviä. Hyvä vinkki on käyttää avoimia varvassukkia, jotka pitävät varpaat aina kuivina ja vähentävät sieni-infektioiden riskiä varpaankynsien alla.

Synteettisiä sukkia tulisi välttää, sillä ne lämmittävät jalkoja ja tekevät niistä hikisemmät. Hengittävien, ilmavien kenkien käyttäminen on toinen hyvä ennaltaehkäisevä toimenpide, varsinkin jos käytät kenkiäsi pitkään. Jos oleskelet julkisilla alueilla, kuten uima-altaissa tai kuntosaleilla, sinun on käytettävä uima-/treenikenkiä tai muuta suojaa tartuntojen välttämiseksi.

Miten kynsisientä hoidetaan

On olemassa erilaisia ratkaisuja ja voiteita saatavilla ilman reseptiä kynsisienen hoitoon. Yhteistä näille tuotteille on se, että niillä kaikilla on yleensä sienilääkkeellinen vaikutus ja ne sisältävät aineita, jotka parantavat kynsien ulkonäköä. Ne myös vahvistavat kynnen suojaa, kun hoito luo epäsuotuisan ympäristön, jossa sienet voivat jatkaa kasvuaan. Nämä hoidot voivat myös estää kynsisienen ja estää sen leviämisen. Jos sinulla on ollut tartunta aiemmin, nämä tuotteet voivat estää tartunnan uusiutumisen. Hoito voidaan tehdä kotona, ja se on helppo toteuttaa.