Paljasjalkakengät

Paljasjalkakenkien avulla pääset lähemmäs maastoa ja juoksu- ja kävelytyylisi muuttuu luonnollisemmaksi. Jalkasi ja varpaasi saavat levittäytyä samalla tavalla kuin paljain jaloin kävellessäsi. Fiksun muotoilun ansiosta, sinun ei tarvitse pakottaa jalkojasi muotoutumaan kapeiden kenkien mukaan. Samalla, kun tunnet olevasi paljain jaloin, kengät suojaavat jalkapohjia teräviltä asioilta, kuten kiviltä ja oksilta.

Paljasjalkakengät

Koska kengät ja kenkien pohjat ovat niin ohuet, jalkasi lihakset aktivoituvat. Saatavilla on monia eri variaatioita, joista voit valita itsellesi sopivat. Osa kengistä omaa klassisen muotoilun ja näyttävätkin ihan tavallisilta kengiltä. Ne sopivat hyvin joka tilaisuuteen, aina lenkkipoluilta patikointiin. Saatavilla on myös modernit FiveFingers -kengät, jotka erottavat varpaat toisistaan.

Miten paljasjalkakengät on suunniteltu?

Se mikä erottaa paljasjalkakengät tavallisista kengistä on niiden rakenne. On kaksi tärkeää eroa, nimittäin pohjan korkeuserot ja varpaille oleva tila.

Kengänpohjat ilman korkeuseroja

Tavallisissa kengissä on usein ns. drop, eli korkeusero, jonka takia kantapää on korkeammalla kuin päkiä kengissäsi. Tämä korkeusero voi luoda jyrkän kulman kantapään ja päkiän välille. Jos ostat kengät ilman droppia, saat luonnollisen juoksu- ja kävelyaskelluksen, sillä kanta ei osu askeltaessa maahan ensin.

Paljasjalkakengissä on minimalistinen rakenne ja tavoitteena on antaa sinulle samanlainen tunne kuin, jos olisit paljain jaloin. Tämän takia kengissä ei ole ‘’droppia’’ ja pohja on tasapaksu. Ohuen pohjan ansiosta tunnet maastoon yhteyden. Kun kävelet ‘’paljain jaloin’’, hermot jalkapohjissasi aktivoituvat ja lähettävät tietoa aivoillesi. Tämä mm. kehittää tasapainoa.

Leveä kärki antaa tilaa varpaille

Paljasjalkakenkiä käyttäessäsi sinun ei tarvitse tuntea, että sinun pitäisi tunkea jalkasi liian tiukkaan tilaan. Näin myös liian ahtaiden kenkien aiheuttama vaivaisenluun riskit pienenevät. Kun kävelet ‘’paljain jaloin’’ jalat nimittäin saavat kaipaamaansa tilaa kengissä ja kävelytyylisi muuttuu luonnollisemmaksi.

Varpaiden kohta on leveämpi kuin tavallisissa kengissä, eikä kenkien kärki ole yhtä ahdas. Kenkien kärki on siis muotoiltu sen mukaan, miltä jalkasi näyttävät, kun oikeasti askellat maastoa vasten sen sijaan, että kenkä olisi suunniteltu tyyli edellä. Leveämmän kärjen ansiosta saat paremman liikkuvuuden ja seisot tukevammin maata vasten. Jos pystyt liikuttelemaan varpaitasi kengissä, niin malli on luultavasti sinulle oikein sopiva.

Tämän takia sinun tulisi käyttää paljasjalkakenkiä

Kengät, jotka tuntuvat päällä kuin olisit avojaloin ovat valmistettu hengittävästä ja hyvin joustavasta materiaalista. Et tule saamaan samanlaista tukea kuin tavallisilla kengillä. Kengistä nimittäin puuttuu pehmuste ja vaimennus. Se on kuitenkin jaloillesi ja kehollesi hyvinkin positiivinen asia.

Kun et saa tukea kengistä, kehosi täytyy itse kehittää vahvuutta. Minimalististen kenkien ansiosta  jalkasi lihakset tekevät töitä ja jalanpohjan lihakset vahvistuvat. Myös lonkka ja istumalihakset vahvistuvat nolladroppikenkien käytön myötä.

Muita joustavien paljasjalkakenkien etuja ovat mm. kivuliaan vaivaisenluun ja varpaan virheasennon matalampi riski. Vähennät myös rasitusvamman riskiä, kun juokset kengillä, joissa ei ole suurta korkeuseroa. Tämä johtuu siitä, että askelluksesi on oikeanlainen, joka myös vähentää polviin kohdistuvien vammojen riskiä.

Mitkä kengät minun tulisi valita?

Paljasjalkakenkien suosio kasvoi räjähdysmäisesti, kun ‘’Vibram FiveFingers’’ julkaistiin. Ne ovat ns. varvaskengät, joissa jokaiselle varpaalle on erillinen osio ja sen takia niitä kutsutaankin usein varvaskengiksi. Nämä kengät todellakin luovat tunteen kuin olisit avojaloin.

Sinun ei kuitenkaan tarvitse valita varvaskenkiä, vaan nykyään on saatavilla myös paljon kenkiä, joissa on klassisempi muotoilu. Kun olet ostamassa uusia kenkiä sinun tulisi kuitenkin miettiä, milloin aiot käyttää niitä. Kaikissa kengissä on samantapainen pohja. Ne ovat tasapaksut ja ohuet. Sen sijaan kenkien ulkonäkö riippuu siitä, haluatko ostaa saappaat, sandaalit tai vastaavat. Myös pohjien kuvio vaihtelee.

Valitse oikea malli

Paljasjalkakengät ovat kevyet ja niitä on saatavilla useita eri malleja ja erilaisia variaatioita. Kaikkia yhdistää erittäin ohut pohja. Kun tuntuu lähes siltä, ettei sinulla olisi kenkiä jalassa ollenkaan, saat aidon paljasjalkakokemuksen ja luonnollisen askelluksen.

Päätät tietysti itse, haluatko käyttää kenkiä paljain jaloin tai et. Kenkiä voi hyvin käyttää sukkien kanssa. Termi ‘’paljasjalkakenkä’’ viittaa luonnolliseen askellukseen, eikä ota kantaa tulisiko kenkiä käyttää paljain jaloin.

Paljasjalkakengät juoksuun

Juostessa on tärkeää, että kenkä istuu jalkaan hyvin. Jalan ei tulisi liukua edestakaisin kengän sisällä. Juostessa tarvitset kengät, joissa on hyvä pito ja jotka antavat pitoa riippumatta juoksetko nurmikolla ja asfaltilla, tai hirsillä ja kallioilla.

Voit valita kengät laajasta valikoimasta. Varvaskengät ovat erityisen suosittuja juuri juostessa, sillä ne luovat hyvän juoksuaskeleen ja mahtavat juoksutunteen.

Tavallisten juoksukenkien lisäksi on myös saatavilla rankempaan maastoon sopivat maastojuoksukengät. Ne antavat erityisen hyvän pidon metsissä ja maastossa juostessa. Jos sen sijaan aiot juosta talvella, polkujuoksukengät ovat hyvä valinta. Oikeanlaisella kuviolla ja nastoilla saat pitoa aina jäästä mutaan.

Tyylikkäät paljasjalkakengät arkeen

Joustavat paljasjalkakengät ovat aina loistava valinta arkeen. Antamalla jalkasi aktivoitua myös ruokakaupassa ja töissä, saat luonnollisen kävelytyylin ja hyvän ryhdin koko päiväksi. Löydät sekä ballerinakengät, sandaalit, sekä kevyet arkikengät paljasjalkapohjalla. Lisäksi on myös saatavilla siistit talvikengät hyvällä pidolla ja ohuella pohjalla.

Paljasjalkakengät lapsille

Paljasjalkakenkien käyttäminen on parasta lasten jaloille. Silloin lapset voivat vahvistaa tasapainoa ja jalkojen lihaksia jo alusta alkaen. Kun jalkoja ei tungeta ahtaisiin kenkiin, lapset voivat kehittää anatomiaan ja jalat kehittyvät oikealla tavalla. Kengissä on leveä kärki, eikä niiden pohjassa ole suurta tai lainkaan korkeuseroa.

Älä vältä totuttelemisjaksoa

Riippumatta ostamastasi kenkämallista, vartalosi voi tarvita aikaa tottua uusiin kenkiin. Kuten mainittu, paljasjalkakengissä ei ole tukea ja tämän takia vartalosi tarvitsee aikaa kehittää ja vahvistaa sekä lihaksia, että kudoksia kuin myös tasapainoa.

Askellus muuttuu ja varpaasi osuvat maahan ennen kantapäätä, sekä kävellessäsi, että juostessasi. Istumalihaksesi joutuvat siksi tekemään enemmän töitä ja tämä voi lisätä treenikipuja aluksi.

Jotta siirtymä paljasjalkakenkiin olisi sujuva, niitä olisi hyvä käyttää aluksia lyhyempiä aikoja kerrallaan. Voit vähitellen lisätä kenkien käyttöaikaa ja lopulta jalkasi, sekä lonkkasi tulee kiittämään sinua kenkävalinnastasi.