Vaivaisenluu

Lievitä vaivaisenluun aiheuttamaa kipua helposti ja nopeasti. Vaivaisenluu voi tuottaa kipua ja sen muodostumista voidaan ehkäistä varvaserottimella. Yksi vaivaisenluun merkeistä on se, että isovarvas osoittaa sisäänpäin, kohti muita varpaita. On tavallista, että isovarpaaseen muodostunut kyhmy työntyy ulospäin, mikä voi aiheuttaa painetta ja hankausta, kun käytät ahtaita kenkiä. Tästä syystä voi olla hyvä käyttää pehmeää suojaa, joka vähentää kengän aikaansaamaa painetta.

Vaivaisenluu

Sana 'Hallux Valgus' (vaivaisenluu) tulee latinan kielestä ja tarkoittaa vinoa isovarvasta. Vaivaisenluun kehittyessä jalan etuosa alkaa muodostua leveämmäksi ja litteämmäksi. Tämän jälkeen isovarvas alkaa kääntyä kohti muita varpaita, mikä voi aiheuttaa haavoja varvasväleihin. Vaivaisenluu on yleinen jalkavaiva, joka voi olla perinnöllinen. Se voi myös olla seurausta liian ahtaiden kenkien pitkäaikaisesta käyttämisestä, sillä sellaisissa kengissä jalkaterälle ja varpaille jää liian vähän liikkumatilaa. Vaivaisenluuta ei nimittäin yleensä esiinny maissa, joissa kenkiä ei käytetä niin usein kuin meillä Pohjoismaissa. Yhdeksän kymmenestä vaivaisenluusta kärsivistä on naisia.

Vaivaisenluu.

- Lievitä vaivaisenluun aiheuttamaa kipua helposti ja nopeasti.


Kuinka vaivaisenluu muodostuu?

Vaivaisenluu tarkoittaa, että isovarvas on vinossa ja painautuu sisäänpäin muita varpaita vasten. Isovarpaan kallistuminen voi johtaa siihen, että isovarpaan nivel työntyy ulos ja muodostaa kyhmyn jalan sisäpuolelle. Tämä johtuu osittain siitä, että ihonalainen limapussi turpoaa helposti paineen alaisena. Vaiva ei välttämättä ole kivulias, mutta isovarpaan ja kyhmyn vääntymisen vuoksi voi olla vaikeaa löytää kenkiä, jotka eivät purista jalkaa. Kyhmyn koko voi vaihdella.   

Jalan etuosassa voi tuntua väsymyksen tunnetta ja isovarpaan tyvessä puolestaan voi tuntua kipua. Kipu voi pahentua varpaan kuormittuessa etenkin, jos aristava kyhmy pääsee tulehtumaan. Tämä voi myös johtaa muiden varpaiden koukistumiseen, koska niille jää vähemmän tilaa.

Ehkäise ja lievitä vaivaisenluuta

Vaivaisenluun ehkäisemiseksi ja lievittämiseksi voit käyttää tilavia kenkiä sekä tukia. Voi olla hyvä hankkia myös pohjallinen, joka tukee jalkaholvia iso- ja pikkuvarpaan välillä. Tällaista pohjallista kutsutaan jalan etuosan pelotiksi. Jalan tukemiseen on saatavilla myös painetta lieventäviä renkaita sekä erityisiä siteitä, jotka suoristavat isovarvasta.

1. Valitse oikeanlaiset kengät 

Koska vaivaisenluun yhteydessä isovarvas pyrkii suoristumaan, on tärkeää valita oikeanlaiset kengät. Jalkaterän etuosaan, isovarpaan niveleen muodostuu kyhmy kohtaan, jossa isovarvas koukistuu sisäänpäin, mikä tekee jalkaterästä leveämmän. Ahtaat ja kovat kengät voivat aiheuttaa painetta vaivaisenluun aiheuttamaan kyhmyyn, mikä puolestaan saattaa aiheuttaa huomattavaa kipua. Isovarpaan nivelen ympärillä on nimittäin limapusseja, joiden perustehtävänä on suojata isovarpaan niveltä. Pitkittynyt paine näihin limapusseihin, esimerkiksi ahtaiden kenkien aiheuttamana, voi aiheuttaa tulehduksia. Käyttämällä leveämpiä kenkiä voit välttää kivun jalkaterän etuosassa. Voi olla myös hyvä käyttää jalkaterän etuosalle kehitettyä pehmeää silikonisuojaa, joka suojaa isovarvasta pahimmalta paineelta.

Korkokengät ovat yksi esimerkki kengistä, joiden käyttämistä kannattaa välttää, mikäli kärsit vaivaisenluusta. Korkeilla koroilla varustetut kengät nimittäin lisäävät jalkaterän etuosan kuormitusta, mikä puolestaan aiheuttaa suurta painetta isovarpaan niveleen. Lisäksi korkokengät ovat yleensä huomattavan ahtaat, etenkin varpaiden kohdalta.

2. Käytä pohjallisia

Jos sinulla on pronatoiva askellus, mikä tarkoittaa, että jalat laskeutuvat sisäänpäin kohti kehoa, myös paine jalkojen sisäpuolella kasvaa. Tämä tarkoittaa sitä, että isovarpaan nivelen on kestettävä lisääntynyt kuormitus, mikä puolestaan voi pahentaa vaivaisenluuta. Käyttämällä pronaatiota ehkäisevää pohjallista voit vähentää isovarpaan nivelen painetta ja helpottaa siten arkea, mikäli kärsit vaivaisenluusta.

Pronaation lisäksi on myös yleistä, että vaivaisenluu kehittyy henkilöillä, joilla on matalat tai alaspäin vajonneet jalkaholvit. Samalla tavalla kuin pronaatio muodostaa painetta isovarpaan niveleen, myös matalat jalkaholvit aiheuttavat huomattavaa painetta jalkaterän etuosaan, mikä puolestaan lisää painetta isovarpaan nivelessä. Käyttämällä jalan etuosalle kehitettyä pelottia tai ylimääräisellä jalkaterän tuella varustettua pohjallista voit vähentää jalkaterän etuosan päälle kohdistuvaa painetta.

3. Varvaserottimet ja tuet

Käyttämällä varvaserottimia tai isovarpaiden niveliä tukevia tukikiskoja voit helposti lieventää painetta vaivaisenluun yhteydessä. Vaivaisenluusta kärsiville on tarjolla useita erilaisia apuvälineitä. Sekä suojina, joita voidaan käyttää sisätiloissa ilman kenkiä, että ulkokäyttöön sopivina suojina, joita käytetään kengissä. Lisäksi vaivaisenluun hoitoon on tarjolla lukuisia apuvälineitä, joita voit käyttää yöllä nukkuessasi suoristamaan isovarpaidesi niveliä.

Viisi oireita lieventävää harjoitusta

On olemassa useita erityyppisiä harjoituksia, jotka auttavat sinua ehkäisemään ja lievittämään vinon isovarpaan aiheuttamia vaivoja. Harjoittamalla ja venyttämällä varpaitasi ja isovarpaidesi niveliä voit lieventää vaivaisenluun oireita yksinkertaisella ja tehokkaalla tavalla, etenkin jos aloitat harjoitusten tekemisen jo varhaisessa vaiheessa.

1. Venyttele ja ojenna isovarvasta  

Jos huomaat, että isovarpaasi nivel alkaa kasvaa väärään suuntaan, on tärkeää puuttua ongelmaan välittömästi. Mitä kauemmin odotat, sitä suurempi on riski vaivaisenluun kehittymiseen pitkällä aikavälillä. Venyttämällä ja ojentamalla isovarpaiden niveliä vastakkaiseen suuntaan voit estää niitä kasvamasta väärään suuntaan. Taivuta isovarpaiden niveliä kaikkiin suuntiin, paitsi sisäänpäin. Nosta isovarpaitasi ylöspäin niin paljon kuin voit siten, että ne osoittavat suoraan ylös kohti kattoa. Pidä niitä ylöspäin nostettuna tässä asennossa viiden sekunnin ajan ja käännä tai paina sen jälkeen varpaat alaspäin viiden sekunnin ajaksi. Toista prosessi vähintään viisi kertaa joka aamu ja ilta.

2. Venytä isovarpaan niveltä poispäin jalasta 

Koska isovarpaan nivel kasvaa sisäänpäin vaivaisenluun yhteydessä, on tärkeää erottaa varpaat vastakkaiseen suuntaan osittain kivun ehkäisemiseksi, mutta myös puhtaasti kosmeettisesta näkökulmasta. Käyttämällä venytysnauhaa apuna isovarpaillesi voit venyttää isovarpaan niveltä helposti sivuttain. Toista sama prosessi kuin venyttäessä varvasta ylös ja alas. Pujota venytysnauha isovarpaiden yli ja paina jalkasi ulospäin, kunnes tunnet nauhan vetävän isovarpaiden niveliä. Pidä asentoa noin viisi sekuntia kerrallaan ja toista viisi kertaa joka aamu ja ilta.

3. Harjoittele otetta varpaillasi (pyyhkeen avulla tehtävä harjoitus) 

Yksi fiksu tapa harjoittaa varpaiden niveliä on harjoitella varvasotetta. Tämän harjoituksen ansiosta saat vahvemmat ja joustavammat nivelet, minkä lisäksi myös venyttelet nivelet kunnolla. Erinomainen harjoitus isovarpaiden nivelille on pyyhkeen avulla tehtävä harjoitus. Laita pyyhe lattialle ja aseta jakkara sen viereen. Ota sukat pois jaloista ja yritä sitten tarttua pyyhkeeseen varpaillasi. Kun varpaillasi on hyvä ote pyyhkeestä, nosta pyyhe jakkaran päälle ja pudota se sitten jakkaran toiselle puolelle. Toista prosessi kymmenen kertaa joka aamu.

4. Käytä pyörivää hierontapalloa  

Jos jaloissasi on kipua, hierontapallo voi tehdä ihmeitä jalkojesi tuntemukselle. Hieroaksesi jalkapohjiasi, istu alas ja aseta hierontapallo lattialle toisen jalkasi alle. Pyöritä palloa jalan alla noin kaksi minuuttia ja vaihda sitten jalkaa. Tämä voi auttaa lievittämään jalkojen jännitystä ja jalkakramppeja. Keskity erityisesti pallon pyörittämiseen jalkaterän ja isovarpaan ympärillä lievittääksesi vaivaisenluun aiheuttamaa kipua.

5. Kävele paljasjaloin  

Yksi ehkä parhaista vinkeistä vaivaisenluun aiheuttamien ongelmien lievittämiseksi on sekä yksinkertainen että tehokas. Vältä kenkien käyttöä niin paljon kuin mahdollista! Ahtaat kengät voivat nimittäin olla katastrofaalinen valinta sinulle, jolla on taipumusta vaivaisenluuhun. Tästä syystä sinun tulisi kävellä paljasjaloin niin paljon kuin pystyt, sekä sisällä että ulkona. Vältä kenkien, sisäkenkien tai tohvelien käyttöä niin kotona kuin toimistossa ja yritä kävellä kesällä paljasjaloin myös ulkona niin paljon kuin voit heti, kun sää sallii.


Vaivaisenluun vaivoja lieventävät tuet 

Vinolle isovarpaan nivelelle kehitetyt tukemme lievittävät jalkaholvin etuosan kuormitusta ja tarjoavat tehokkaan suojan. Suoja vedetään isovarpaan päälle ja se minimoi paineen isovarpaan nivelessä. Voit ostaa tuen täältä. Yön aikana voit käyttää molempiin jalkoihin sopivaa joustavaa yölastaa/yötukea, jonka kanssa on helppo kävellä. Yötukemme etuna verrattuna aikaisemmin markkinoilta löytyneisiin malleihin on sen joustavuus. Tuki sopii sekä vasempaan että oikeaan jalkaan ja se on joustava ja taipuisa, minkä ansiosta sen kanssa on helpompi kävellä. Korjaava tuki on helppo pukea päälle ja se on myös helposti säädettävissä, sillä tuki kiinnitetään tarranauhalla. Yötuen löydät täältä. Jalkoihin kohdistuvaa kipua voi myös hoitaa jalkahoidolla. Jos jaloissa on kovettumia, jalat on hyvä pehmentää jalkakylvyssä ja höylätä ne sen jälkeen varovasti jalkaraspilla, esimerkiksi sellaisella, joka poistaa kovettumat ja tekee jaloista pehmeät. Viimeistele jalkahoito sähkökäyttöisellä jalkaraspilla sekä pehmeyttävällä jalkavoiteella. Vakavien ongelmien yhteydessä leikkaus voi olla tarpeen.

Ehkäise vaivaisenluun muodostumista treenillä ja venytyksillä

Jos huomaat taipumuksen vaivaisenluun muodostumiseen, sinun tulisi ehdottomasti käyttää apuvälinettä isovarpaan venyttämiseksi vastakkaiseen suuntaan. Venyttämällä isovarvasta tämän isovarpaan nivelen vääntymistä ehkäisevän apuvälineen avulla voit ehkäistä ongelman helposti. Tee harjoitusta joka ilta vähintään 20–30 minuuttia parhaan tuloksen saavuttamiseksi.