Jalkahiki

Kaikki ihmiset hikoilevat ja jalkahiki on erittäin yleistä. Itse asiassa jokainen jalka voi tuottaa niinkin paljon kuin desilitran hikeä päivässä. Käyttämällä jalkojen hikoilua ehkäiseviä tuotteitamme voit vähentää pahanhajuisten jalkojen riskiä. Pääse eroon jalkahiestä nopeasti ja helposti jalkasuihkeen tai hikoilua ehkäisevän jalkavoiteen avulla.

Jalkahiki

Kaikki ihmiset kärsivät jalkahiestä. Pahalle haisevista jaloista ei ymmärrettävästi haluta mielellään puhua, mutta ihmisten hikoilu on täysin luonnollista, eikä sitä siitä syystä tarvitsisi suinkaan hävetä. Jalkahien aiheuttamasta ikävästä hajusta on kuitenkin mahdollista päästä eroon muutaman yksinkertaisen konstin avulla. Näitä keinoja hyödyntämällä voi samalla minimoida muun tyyppisten oireiden ilmaantumisriskin, joita voi esiintyä jalkojen hikoilun yhteydessä. Tällaisia oireita voivat olla esimerkiksi jalkasieni tai muut jaloissa esiintyvät vaivat.

Mitä jalkahiki on?

Kehomme tuottaa hikeä hikirauhasten kautta, joita on kaikkialla kehossa. Pelkästään jaloissa on noin 250 000 hikirauhasta. Tämän vuoksi ei ole erityisen outoa kärsiä joskus jalkahiestä. Hikoilu on kehon tapa säätää kehon lämpötilaa. Hikoilu on yksinkertaisesti merkki siitä, että keho on liian kuuma ja että sen täytyy päästä jäähtymään. Tämä on siis itse asiassa hyvin käytännöllistä. Hikoilun haittapuolena on se, että kehon tuottamat nesteet voivat haista pahalta. Paha haju lisääntyy bakteerien vuoksi, jotka menestyvät kosteassa ja lämpimässä ympäristössä.

Miksi jalkahikeä muodostuu?

Eri ihmiset hikoilevat eri tavoin. Hikoilu riippuu muun muassa genetiikasta ja ruokavaliosta, mutta myös muista tekijöistä, kuten ihmisen aktiivisuudesta. Kuuman tehtaan varastokerroksessa työskentelevä henkilö, jolla on jalassaan paksut kengät, kärsii ilmeisestä syystä mitä todennäköisemmin jalkahiestä kuin henkilö, joka käyttää ohuempia kenkiä ja työskentelee viileässä toimistossa.

Jalat voivat tuottaa päivässä jopa yhden desilitran hikeä jalkaa kohti, mikä tekee jaloista, sukista ja ennen kaikkea kengistä täydellisen kasvualustan bakteereille, jotka menestyvät lämpimissä ja kosteissa ympäristöissä.

Jalkahiellä on taipumus menestyä erityisen hyvin tiiviissä ja lämpimissä kengissä - etenkin kuumina kevät- ja kesäpäivinä, jolloin viihdytään enemmän ulkona ja käydään kävelyillä enemmän kuin talvella. Jos käytät myös paksuja ja tiiviitä sukkia, riski jalkahiestä kärsimiselle on suuri. Ohuemmat sukat voivat siis riittää jalkahiestä eroon pääsemiseen.

Vähennä jalkojen pahaa hajua

Pitämällä jalkasi kunnossa pienennät riskiä siihen, että jalkasi ja kenkäsi alkavat haista pahalta. Pidä varpaankynnet leikattuina ja hio pois kovettumat kantapäistä ja varpaista. Kun kova ja kuollut iho muuttuu kosteaksi, sillä on taipumus houkutella puoleensa bakteereja, jotka alkavat pian haista pahalta.

Käytä ohuita puuvillasukkia, jos jaloillasi on taipumus kuumentua. Paksummat sukat, kuten esimerkiksi putkisukat, päästävät ilmaa läpi huonosti ja jalat kuumenevat usein huomattavasti paksuissa sukissa. Jos sinulla on ongelmia jalkahien kanssa paksummissa kengissä, sinun tulisi niiden sijaan valita ohuemmat kengät, jotka hengittävät paremmin.

Pääse eroon jalkahiestä

Käytä jaloillesi jalkojen hikoilua ehkäisevää jalkasuihketta pari kertaa viikossa. Voitele tai suihkuta jalkasi antiperspiranttisella jalkasuihkeella pitääksesi bakteerit poissa ja suojataksesi jalkojasi. Jalkojen hikoilua ehkäisevää jalkasuihketta tulee käyttää heti suihkun tai kylvyn jälkeen. Ethän myöskään unohda hieroa jalkojasi pesulla ollessasi - älä tyydy pelkästään muualta kehostasi jaloillesi virtaavaan saippuaveteen.