Nyrjähtänyt jalka

Jalan nyrjähtäminen on yksi yleisimpiä yksityishenkilöiden kohtaamia vammoja. On arvioitu, että pelkästään Ruotsissa tapahtuu vuodessa yli 45 000 nilkkavammaa. Jalkojen nyrjähtäminen voi olla hirvittävän tuskallista. Onneksi on olemassa apuvälineitä, jotka osittain ehkäisevät loukkaantumisia, ja sen lisäksi myös vakauttavat jalan ja nopeuttavat jo nyrjähtäneen jalan paranemisprosessia.

Kun astut väärälle puolelle ja nyrjäytät jalkaa, nilkan side vaurioituu usein. Nyrjähtynyt jalka voi myös tarkoittaa, että nilkan stabiloivissa nivelsiteissä on repeämiä. Nilkan nyrjähdyksissä voi myös esiintyä pientä verenvuotoa läheisessä lihaskiinnikkeessä, mikä puolestaan voi aiheuttaa turvotusta jalassa. Jalan nyrjähdysriskin vähentämiseksi on tärkeää käyttää hyvää nilkkatukea.

Nyrjähtänyt jalka

Jalan nyrjähtäminen on yksi yleisimmistä vammoista sekä eri tasoisten urheilijoiden että kuntoilijoiden keskuudessa. On arvioitu, että pelkästään Ruotsissa tapahtuu vuodessa yli 45 000 nilkkavammaa. Usein kun astutaan vinoon siten, että jalka venähtää, nilkan nivelside vahingoittuu. Jalan nyrjähtäminen voi myös tarkoittaa sitä, että nilkan stabiloivissa nivelsiteissä on repeämiä. Nilkan nyrjähdyksen yhteydessä sen lähellä sijaitsevissa lihaskiinnikkeissä voi myös ilmetä vähäistä verenvuotoa, mikä puolestaan voi aiheuttaa jalan turvotusta. Jalan nyrjähdysriskin vähentämiseksi on tärkeää käyttää hyvää nilkkatukea.

- Jalan nyrjähtäminen sattuu hirveästi. Käyttämällä nilkkasuojaimia harjoituksen aikana vähennät nyrjähdysriskiä.

- Jalan nyrjähtäminen sattuu hirveästi. Käyttämällä nilkkasuojaimia harjoituksen aikana vähennät nyrjähdysriskiä.

Syyt jalan nyrjähtämiseen

Jotta jalka pystyy taipumaan ja liikkumaan, siihen tarvitaan niveliä ja nivelsiteitä. Nilkka koostuu kahdesta nivelestä, ja nivelten vakauden varmistavat nivelsiteet sekä jalan ulko- että sisäpuolella. Jalan ulkopinnalla on kolme erilaista nivelsidettä, joita kutsutaan etummaiseksi, keskimmäiseksi ja taimmaksi nivelsiteeksi. Jalan sisäpuolella on neljä erilaista nivelsidettä, jotka yhdistyvät kudokseen ja toimivat enemmän tai vähemmän yhtenä kokonaisuutena. Nilkan nivelsiteiden tehtävänä on vakauttaa jalat, kun seisomme tai kävelemme tai käännämme niitä. Lisäksi jalkojen ja säärien lihakset auttavat vakauttamaan nilkkojamme.

Nilkan nyrjähtämistä esiintyy lähes poikkeuksetta seurauksena vinoon astumisesta siten, että nilkka kääntyy sisäänpäin kehoa kohti, mikä saa jalan ulkopuoliset nivelsiteet venymään. Yleisimmin nilkan nyrjähdystä esiintyy nivelsiteessä, joka yhdistää pohkeen telaluuhun. Tämän tyyppinen nyrjähdys sattuu huomattavasti, ja tällaisen nyrjähdyksen kohdalle sattuessa voi olla vaikeaa edes tukea jalkaa, koska telaluu on koko jalan vakauttava perusta. Jalan ulkopuolinen nyrjähdys on siten yleisintä, mutta voi myös käydä niin, että jalalla astutaan vinosti siten, että jalka kääntyy ulospäin. Tämä aiheuttaa nivelsiteen venytymisen jalan sisäpuolella.

Jalan nyrjähtäminen on hyvin yleistä urheilussa, jossa on nopeita käännöksiä ja jalan alentumaa. Tällaisia urheilulajeja ovat esimerkiksi jalkapallo, salibandy, koripallo, lentopallo tai muun tyyppiset palloilulajit. Tietysti on olemassa myös riski, että jalka nyrjähtää muissakin urheilulajeissa, kuten maastojuoksussa, suunnistuksessa tai ihan tavallisilla kävelylenkeillä epätasaisessa maastossa.

Nyrjähtäneen jalan diagnoosi

Jos olet joutunut onnettomuuteen ja nyrjäyttänyt jalkasi, ensiksikin on tärkeää selvittää, millainen nyrjähdys on tapahtunut. Lisäksi on myös tärkeää selvittää, onko nyrjähdys lievä vaiko kenties voimakas. Koska nilkka yleensä turpoaa heti onnettomuuden jälkeen, nyrjähdyksen laajuutta voi olla vaikea määrittää nopeasti. Pahimmassa tapauksessa voi olla niin, että nyrjähtäminen on aiheuttanut luunmurtuman.

Jalkaa ja nilkkaa tunnustelemalla on yleensä mahdollista selvittää, onko siihen muodostunut nyrjähdys tai luustovaurioita. Nyrjähdyksessä jalkojen sisä- ja ulkopuolella sijaitsevat kehräsluut ovat yleensä ehjät, ja niitä voi puristella ilman, että se tekee kipeää. Toisaalta nilkan ympärillä sijaitsevat nivelsiteet ovat yleensä todella kipeät, ja usein jalan pehmeiden osien puristelu tuottaa erittäin suurta tuskaa. Jos kyseessä on lievempi jalan nyrjähdys, vamman voi yleensä hoitaa itse käymättä lääkärin vastaanotolla. Normaali nyrjähdys paranee tavallisesti itsestään yhden tai kahden viikon sisällä kotihoidolla, kuten nilkkatukea käyttämällä tai nilkan teippaamalla. Jos kipu kuitenkin jatkuu pidempään, suosittelemme käymään näyttämässä jalkaa lääkärille.

Nyrjähtäneen nilkan hoitaminen

Nyrjähtänyt jalka tulee hoitaa kuntoon mahdollisimman pian loukkaantumisen jälkeen. Jalka tulisi sijoittaa nopeasti korkeaan asentoon nilkan turpoamisriskin vähentämiseksi. Nilkan tulisi mielellään olla kunnolla sidottu kompression ja paremman verenkierron aikaansaamiseksi nilkkaan. Aluksi voit sitoa jalan suhteellisen tiukasti, mutta ei niin kovaa, että jalka muuttuu tunnottomaksi. Noin viidentoista minuutin kuluttua voit keventää sidettä hieman. Jäähdytä nilkkaa jäällä tai kylmäkallella verenvuodon vähentämiseksi. Kun akuutti kipu on hellittänyt, sinun tulisi saada nilkkaan mahdollisimman pian vakauttava side tai nilkkatuki, joka tarjoaa pysyvän tuen ja kompression nilkkaan koko päivän ajaksi. On tärkeää, että jalkojen nilkka ja nivelsiteet ovat mahdollisimman hyvin paikallaan, sillä se nopeuttaa nilkan paranemista. Lisäksi sinun on jatkettava jalkan korkealla pitämistä useita kertoja päivän aikana viidentoista minuutin jaksoissa siten, että side antaa samalla nilkalle kovan kompression. Jaksojen välillä nilkkaa tulee jäähdyttää jäällä.

Kuinka kauan nyrjähdyksen parantuminen kestää

Nyrjähdyksen laajuudesta riippuen ajanjakson pituus voi vaihdella, ennen kuin vamma paranee, kipu lievittyy ja oireet häviävät. Pienempi nyrjähdys jalassa voi parantua jo yhden viikon aikana jatkuvalla hoidolla, mikäli mukana on hieman onnea. Voimakkaammin nyrjähtäneen nilkan oireet voivat olla hankalia jopa kuukauden ajan, ja jos nyrjähdys on todella paha, voit tuntea kipua useita kuukausia nilkan nyrjähtämisen jälkeen. On tärkeää aloittaa jalan liikuttaminen mahdollisimman pian sen nyrjähtämisen jälkeen, ilman että se pääsee rasittumaan liikaa. Noin vuorokauden kuluttua nyrjähdyksestä voit alkaa varovasti kiertää ja heiluttaa jalkaa tunteaksesi, sattuuko sen liikuttaminen. Mikäli jalan liikuttaminen tekee kipeää, älä jatka, vaan sen sijaan lepuuta jalkaasi. Kun sinusta tuntuu, että nilkkasi alkaa jälleen voimistua ja että voit tukea jalalle ilman kivun tunnetta, sinun on yritettävä harjoittaa nilkan vahvistamista uudelleen. Teet tämän usein automaattisesti, koska alat käyttää jalkaasi tavalliseen tapaan, mutta joissakin tapauksissa voit myös saada jalalle harjoitusta fysioterapeutiltasi.

Ehkäise jalan nyrjähdysriskiä

Nyrjähdysriski on tietysti suurimmillaan silloin, kun olet aktiivinen. Liikunnassa ja korkean intensiteetin urheilulajeissa loukkaantumisen riski on luonnollisesti suurempi kuin rauhallisissa aktiviteeteissa. Jos pelkäät jalkasi nyrjähtämistä, sinun tulisi aina käyttää vakauttavaa nilkkasuojaa urheillessasi. Ohut suoja kevyellä kompressiolla riittää usein, sillä se antaa jalalle ylimääräistä tukea. Nilkkasuoja voi olla erityisen tärkeä hankinta, jos käytät kenkiä, joissa on kapeampi pohja, kuten jalkapallokenkiä tai juoksukenkiä. Pidä mielessä, että mitä tiukemmalle kiristät nilkkatuen nilkan ympärille, sitä pienempi on nyrjähdysriski. Mutta ole varovainen – nilkkatukea ei kannata suinkaan kiristää niin tiukalle, että tunto katoaa ja verenkierto estyy. Myös alusta vaikuttaa jalan nyrjähdysriskiin. Korkean intensiteetin treenaaminen epätasaisilla alustoilla on erittäin hauskaa, mutta se voi myös koitua kohtaloksi nilkoille. Tästä syystä nilkkatuki on halpa vakuutus, joka voi tehokkaasti estää nilkkojen loukkaantumisen.

Viisi apuvälinettä nyrjähtäneelle nilkalle

Meiltä voit tilata apuvälineitä ja jalkojen hoitotuotteita, jotka lievittävät oireitasi, nopeuttavat paranemista ja ehkäisevät kipua, kun jalkasi on nyrjähtänyt. Meillä on laaja valikoima tuotteita, jotka antavat nilkallesi tukea riippumatta siitä, oletko altistunut lievemmälle nyrjähdykselle vai oletko nyrjäyttänyt jalkaa voimakkaasti.

1. Nilkan tukinauhat – Nilkan tukinauhan avulla voit nopeasti ja helposti sitoa nilkan ja luoda siihen kompression heti, kun nilkkavamma osuu kohdalle. Tukinauha tukee nilkkaa ja tarjoaa sille voimakkaan puristuksen, mikä lisää veren virtausta jalan läpi. Katso nilkan tukinauhat täältä.

2. Nilkkamalliset kompressiosukat (2 kpl) – Näitä nilkkasukkia käytetään yöllä ja ne muodostavat vakauttavan paineen nilkan päälle nukkuessasi. Nämä sukat lisäävät kompressiota nilkassa ja lisäävät veren virtausta, mikä antaa keholle parhaat mahdolliset olosuhteet nyrjähtäneen jalan parantumiseksi. Katso nilkkasukat täältä.

3. Nilkkasuojat (2 kpl)Näitä nilkkasuojia voit käyttää ennaltaehkäisevään tarkoitukseen estämään jalan nyrjähtämistä urheilun aikana. Nilkkasuojat sopivat myös erinomaisesti nilkan vakauttamiseen silloin, kun se on jo nyrjähtänyt. Mukana toimitettavan kätevän hihnan avulla voit kiristää nilkasuojat yksilöllisen tuntemuksen mukaan. Katso nilkkasuojat täältä.

4. Sitovat nilkkatuet – Kätevä nilkkatuki sitoo jalkasi siten, että se pysyy sataprosenttisesti paikallaan. Tuen mukana toimitetaan nimittäin metallikisko, jonka taivutat haluamaasi asentoon. Sitten asetat kiskon nilkan ja nilkkatuen väliin, mikä tarkoittaa sitä, että saat nilkkasi täsmälleen oikeaan kulmaan. Tätä sitovaa nilkkatukea voidaan käyttää sekä yöllä että päivällä ilman, että nilkka pääsee liikkumaan. Katso sitovat nilkkatuet täältä.

5. Vakauttavat nilkkatuet (2 kpl) – Tämä on varsinainen "pahismalli" nilkkatukiemme tarjonnassa. Kun ostat nämä nilkkatuet, saat kaksi todella tukevaa ja hyvälaatuista tukea. Tuet vakauttavat nilkkasi erittäin hyvin. Olipa jalkasi hiukan nyrjähtänyt tai kohdalle on osunut voimakas nyrjähdys, voit luottaa siihen, että tämä nilkatuki antaa parhaat mahdolliset olosuhteet nilkan lempeälle parantumiselle. Katso vakauttavat nilkkatuet täältä..