Akillesjänteen tulehdus

Akillesjänteen tulehdus on suhteellisen yleinen vaiva, joka voi tuntua uskomattoman tuskalliselta. Akillesjänteen tulehdus esiintyy kantapään takana sijaitsevassa jänteessä ja se on yleisnimitys, jota käytetään akillesjänteeseen kohdistuvien kipujen yhteydessä. Pohjallista tai tukisukkaa käyttämällä voit vähentää akillesjänteen tulehduksen aiheuttamaa kipua.

Akillesjänteen tulehdus: tä vastaan suosittelemme: Pehmeät kantakupit (geeli) tai Pehmeät kantapäätuet.

Akillesjänteen tulehdus

Akillesjänteen tulehdus on suhteellisen yleinen vaiva, jota esiintyy kantapään takaosassa sijaitsevassa akillesjänteessä. Akillesjänne on kehon pisin jänne, jonka tehtävänä on yhdistää kantaluu nilkan takana sijaitseviin pohjelihaksiin. Toisin kuin esimerkiksi luupiikki, jossa kipu kohdistuu itse luupiikkiin, akillesjänteen tulehduksen ei tarvitse olla suinkaan tulehdus, vaan kipu voi sen sijaan johtua muun tyyppisistä akillesjänteeseen liittyvistä ongelmista, kuten jänteen kulumisvammoista tai kantapään ylikuormituksesta.

Akillesjännevaivat tuottavat yleisesti ottaen huomattavaa kipua. Akillesjänteesi, nilkkanivelesi tai koko pohkeesi saattaa tuntua jäykiltä. Usein akillesjänteeseen, muutama senttimetri kantapääsi yläpuolelle, muodostuu myös paisunut kyhmy.

- Itsesi hierominen ja työntäminen hieman pitkin nilkkaa ja pohkeen takaosaa voi olla tuskallista, mutta hyvä tapa auttaa verenkiertoa käynnistymään.

- Itsesi hierominen ja työntäminen hieman pitkin nilkkaa ja pohkeen takaosaa voi olla tuskallista, mutta hyvä tapa auttaa verenkiertoa käynnistymään.

Mistä akillesjänteen tulehdus johtuu? 

Akillesjänteen tulehdus voi johtua useista eri syistä. On hyvin yleistä kärsiä akillesjänteen tulehduksesta fyysisten aktiviteettien yhteydessä. Akillesjänteiden jatkuva rasitus aiheuttaa ärsytystä ja tulehdusta, joka tekee kipeää. Kipu syntyy usein juoksemisesta tai urheilulajeista, joissa juostaan paljon, kuten esimerkiksi jalkapallo, käsipallo, koripallo tai salibandy. Myös nopeita käännöksiä ja hyppyjä sisältävät urheilulajit voivat laukaista akillesjänteen tulehduksen. Tennis, sulkapallo tai lentopallo voivat nekin aiheuttaa kipua akillesjänteessä.

Toisaalta akillesjänteen tulehdus voi syntyä myös jokapäiväisestä elämästä. Tavalliset kävelylenkit tai aktiivinen elämäntapa reippaine kävelyineen voivat riittää kipujen syntymiseen. Akillesjänne voi myös ylikuormittua, jos askelluksesi on pronatoiva. Pronaatio saa nimittäin jalat kääntymään sisäänpäin, mikä puolestaan saa aikaan painetta ylös pohjelihaksiin, jotka ovat suoraan yhteydessä akillesjänteeseen.

Ketkä voivat kärsiä akillesjänteen tulehduksesta?

Aivan kuten edellä mainittiin, akillesjänteen tulehdus on oire, josta kärsivät pääsääntöisesti eri lajien urheilijat. Akillesjänteen tulehdus on tilastollisesti yleisempää miehillä, mutta myös naiset, nuoret ja lapset saattavat kärsiä vaivasta.

Näin vähennät kipua

Mikäli koet kipua akillesjänteessä, ennen kaikkea sinun tulee välttää akillesjänteen rasittamista niin paljon kuin mahdollista. Vältä kävelylenkkejä ja muista levätä liikunnan jälkeen jonkin aikaa. On olemassa useita tapoja vähentää akillesjänteen tulehduksen aiheuttamaa kipua. Voit esimerkiksi teipata jalan ja kantapään hyvällä kinesioteipillä siten, että nilkka ja akillesjänne ovat vakaassa asennossa. Voit myös käyttää hyvää pohjallista tai kantapään pohjallista vähentääksesi kipua akillesjänteessä.

Pohjalliset akillesjänteen tulehdukseen

Hyvä idea akillesjänteen tulehduksesta kärsiville on tilata pehmeä ja kuormitusta lievittävä pohjallinen, jossa on ylimääräinen tuki ja iskunvaimennus kantapäälle. Tällaisen pohjallisen ansiosta vältyt ylikuormittamasta kantapäätä, samalla kun jalkasi saavat levätä. Jos haluat mieluummin pienemmän kantapään pohjallisen suuremman sijasta, suosittelemme katsomaan läpi kantapään pohjallisten valikoiman täältä verkkosivustolta.

Kompressiosukat akillesjänteen vaivoihin

Jos et usko, että pohjallinen voi auttaa vaivoihisi, sinun kannattaa kokeilla kompressiosukkia. Kompressiosukkia kutsutaan joskus myös nimellä tukisukat, ja vakauttavan vaikutuksen tarjoavia tukisukkia käyttämällä voit vähentää akillesjänteen vaivoja. Kompressiosukka lisää verenkiertoa jaloissa ja parempi verenkierto auttaa myös parantamaan tulehdusta nopeammin ja tarjoaa siten hyvää apua akillesjänteen tulehduksiin.

Ehkäise akillesjänteen vaivoja

Akillesjänteeseen liittyvien vaivojen välttämiseksi sinun tulisi ehkäistä vaivan muodostuminen jo varhaisessa vaiheessa. Voit myös käyttää pohjallisia ennaltaehkäiseviin tarkoituksiin. Etenkin jos olet henkilö, joka haluaa liikkua treenaamalla tai urheilemalla. Jo pelkästään käyttämällä tukevia ja hyviä kenkiä, jotka tarjoavat vakaan askelluksen, voit saavuttaa huomattavan paljon. Asettamalla pohjalliset kenkiin voit estää akillesjänteen tulehduksen.

Milloin tulisi hakeutua hoitoon?

Jos akillesjänteen vaivat eivät ole parantuneet 7-10 päivän kuluessa, sinun tulisi käydä terveyskeskuksessa. Akillesjänteen tulehdus paranee yleensä itsestään, jos lepäät ja käytät asianmukaisia pohjallisia kengissä. Fysioterapeutti tai lääkintävoimistelija voi auttaa sinua, jos epäilet, että sinulla on parantumaton akillesjänteen tulehdus.