Plantaarifaskiitti

Jännetulehdus on suhteellisen yleinen vamma, joka voi tuntua uskomattoman kivuliaalta. Kivun lisäksi saatat kokea jäykkyyttä nilkassa ja koko pohkeessa. On myös yleistä, että kantapään jänteessä esiintyy turvotusta (kuten kyhmyä) muutaman sentin verran kantapään yläpuolella. Monien mielestä on mukavaa saada tukisukka, joka vähentää turvotusta ja vähentää jäykkyyttä.

Vähennä plantaarifaskiitin aiheuttamaa kantapääkipua kantapäille suunnitelluilla, iskuja vaimentavilla pohjallisilla. Plantaarifaskiitti voi olla erittäin kivulias vaiva ja se on yksi yleisimmistä syistä kantapääkipuihin. Plantaarifaskiittia ilmenee yleensä silloin, kun jalan alapuolinen suuri jänne on vaurioitunut tai tulehtunut.

Plantaarifaskiitti

Plantaarifaskiitti on jalkavaiva, joka yleensä ilmenee kipuna kantapäässä. Usein ongelma johtuu loukkaantumisesta tai tulehdusprosessista jalkapohjassa sijaitsevassa fascia-jänteessä tai jalkaholvin jänteessä. Oiretta kutsutaan myös usein luupiikiksi, ja yleensä kipu tuntuu joko aamulla herätessä tai jonkin aikaa kestäneen levon jälkeen. Plantaarifaskiitti ilmenee tavallisesti kipuna aivan kantapään etuosassa ja kivun vähentämiseksi voit käyttää kengissäsi pehmeitä ja mukavia pohjallisia.

Plantaarifaskiitti


Plantaarifaskiitin oireet

Jokainen, joka on kärsinyt plantaarifaskiitista, on yleensä kokenut erittäin voimakasta kipua kantapäässä sekä sen alla ja ympärillä. Kipu on yleensä voimakkainta kantapään alapuolella, kantaluussa tai kantapään etuosassa, jossa kantapään jänne kiinnittyy kantaluuhun.

Seisoma-asennossa yli puolet kehonpainosta kuormittaa kantapäitä ja siksi plantaarifaskiitilla on taipumus aiheuttaa erityisen paljon kipua tilanteissa, joissa nouset seisomaan, tai kun yrität kävellä. Lepoasennossa oireet voivat lähestulkoon kadota, kun taas voimakasta kipua ilmenee heti, kun jalkaa kuormitetaan. Plantaarifaskiittia voi ilmetä molemmissa jaloissa samanaikaisesti, mutta tavallisesti kipu tuntuu ainoastaan jommassakummassa kantapäässä.

Aamulla yöllisen levon jälkeen jalka on jäykimmillään. Tämän vuoksi plantaarifaskiitin aiheuttama kipu voi olla voimakkainta aamulla. Muutaman tunnin kuluttua, verenkierron käynnistyttyä, jalka voi kuitenkin jo tuntua paremmalta. Monet plantarifaskiitista kärsivät alkavat säätää askellustaan kävelemällä varpailla tai enemmän jalan ulkosyrjällä kantapäihin kohdistuvan rasituksen vähentämiseksi. Tämä ei kuitenkaan ole suositeltavaa, sillä se voi johtaa muihin tuskallisiin vaivoihin. Siksi ongelmaa onkin parempi käsitellä tilaamalla pehmeä ja iskuja vaimentava kantapään pohjallinen tai vastaava apuväline, jonka avulla voi vähentää plantaarifaskiitin aiheuttamaa kipua.

Ehkäise plantaarifaskiitin aiheuttamaa kantapääkipua

Plantaarifaskiitin aiheuttama kipuaste voi vaihdella riippuen tapahtuneen vaurion vakavuudesta tai siitä, kuinka pitkään fascia-jänteen ja kantapään ylikuormitus on jatkunut. Oireet voivat vaihdella suurestikin eri henkilöiden välillä. Joillakin saattaa olla pienempiä ongelmia ja he voivat esimerkiksi kokea lievää epämukavuutta pitkän kävelyn jälkeen, kun taas toiset pystyvät tuskin varaamaan painoa kantapäälle seisomaan noustessaan.

Käyttämällä pehmeää ja iskuja vaimentavaa pohjallista, jossa on jalkaholvin tuki, voidaan ehkäistä kantapääkipua tai plantaarifaskiitin muodostumista. Pitkät päivät matalissa kengissä voivat vahingoittaa jalkojasi pitkällä aikavälillä. Tästä syystä on tärkeää, että mikäli seisot tai kävelet paljon työaikana tai vapaa-aikana, käytät kengissäsi pehmeitä pohjallisia. Kantapääkipu voi rajoittaa jokapäiväistä elämää.

Jalkakivut vaikeuttavat arkea 

Tavallisesti yksinkertaiset ja ilmeiset askareet voivat muuttua mahdottomiksi projekteiksi. Pelkkä kävely kauppaan ostoksille tai portaita ylös nouseminen voi tuntua mahdottomalta.

Kun kantapäähän kohdistuvaa kuormitusta helpotetaan, kantapää saa kivunlievennystä, minkä ansiosta vaiva voi parantua. Plantaarifaskiittia voi lievittää joko pehmeiden kantapään pohjallisten tai perinteisten pehmeiden pohjallisten avulla. Voit myös teipata jalan tarjotaksesi sille ylimääräistä tukea. Yksi vinkki on venyttää jalkaa yöllä nukkuessasi, jotta kantapääkipu saadaan katoamaan nopeammin.