Pronaatio

Pronaatiota ilmenee, kun jalassa on alaspäin vajonnut pitkittäinen jalkaholvi, mikä johtaa siihen, että suurin osa kehonpainosta asettuu jalan sisäpuolelle seistessä tai kävellessä. Pronaatio voi aiheuttaa kipua sekä jaloissa että polvissa ja kantapäissä. Mikäli kärsit pronaatiosta, hyvä pohjallinen voi olla ratkaiseva apu.

Joskus pronaatiota kutsutaan myös litteäksi jalaksi, ja litteitä jalkoja käsitellään samalla tavalla kuin pronaatiota. Sen lisäksi, että pronaatio aiheuttaa kipua jaloissa, se voi myös johtaa huonoihin kantapäihin ja polviin. Paras myyjämme pronaatiota vastaan on Basic-pohjalliset pronaatioon.

Pronaatio, mikä se on? 

Pronaatio on yleinen ilmiö. Itse asiassa suurimmalla osalla väestöstä on kevyempi pronaatio, mikä ei aiheuta suoranaisia vaivoja. Pohjimmiltaan pronaationilla on luonnollinen tehtävä vaimentaa iskuja, kun jalat lasketaan maahan. Joillakin on kuitenkin ylipronaatiota, mikä voi aiheuttaa suuria ongelmia. Pahimmillaan jalat voivat asettua väärään asentoon. Joskus tätä vaivaa kutsutaan myös nimellä lattajalka. Lattajalkaisuus voi monissa tapauksissa johtaa ylikuormitusvammoihin. Voit lukea lisää lattajalasta täältä.

Pronaatio on yleensä vielä pahempaa käytettäessä matalia kenkiä, kuten kangaskenkiä tai tennareita. Käyttämällä pronaatiolle suunniteltua pohjallista jalkaholvi saa tukea ja lisäapua kovien iskujen absorboimiseksi seistessä tai kävellessä.

Pronation - Ett skoinlägg kan hjälpa dig att få en korrekt fotnedsättning.

- Jos kärsit pronaatiosta, hyvä kenkäsisäke voi olla ratkaisevan tärkeä, jotta voit korjata ongelman.

Ylipronaatio

Kuten edellä mainittiin, kevyt pronaatio ei ole millään tavalla vaarallista tai haitallista. Silloin kun pronaatio muuttuu liian pahaksi, voi syntyä ongelmia. Tätä kutsutaan ylipronaatioksi (tai lattajalaksi). Mikäli kärsit ylipronaatiosta, voit usein nähdä sen jalanjäljistäsi, kuten esimerkiksi märkien jalkojen jättämistä jäljistä suihkusta tullessasi. Jos jalanjälki on kokonaan tai osittain tasainen, on olemassa suuri riski, että nilkassa on ylipronaatiota.

Ylipronaatio voi johtaa vammoihin

Jos askelluksessasi on pronaatiota, on tärkeää käyttää hyvää pohjallista ylikuormitusvammojen välttämiseksi. On nimittäin yleistä, että ajan myötä ihmiset, joilla on pronaatiota, alkavat kärsiä ylikuormitusvammoista luukalvon tulehduksen ja luupiikin muodossa. Lisäksi riskinä voi olla saada polvi- ja selkäongelmia, jos pronatoivan askelluksen suhteen ei tehdä mitään. Pronaation vähentämiseksi voit tehdä useita erilaisia harjoituksia.

Vältä matalia kenkiä, jos sinulla on pronaatiota

Mikäli sinulla on pronaatiota, sinun tulisi välttää käyttämästä matalia kenkiä, kuten kangaskenkiä tai muita vastaavia kenkiä, joissa ei ole vaimentavaa pohjallista. Muuten on olemassa suuri riski sille, että jalkasi vahingoittuvat. Sen sijaan sinun tulisi varmistaa, että käytät pehmeämmillä pohjallisilla varustettua kenkäparia. Jos kuitenkin pidät matalapohjaisista kengistä, sinun tulisi hankkia erilliset pohjalliset, jotta jalkojen ongelmat ja kipu vähenevät.

Pronaatioon kehitetyt pohjalliset 

Käyttämällä pronatioon kehitettyjä pohjallisia voit lievittää jalkaan kohdistuvaa kuormitusta ja ehkäistä siten ylipronaatiota. Pronaatioon kehitetty pohjallinen asettaa jalkasi normaaliin asentoon, tehden askelluksesta suoremman ja luonnollisemman. Pronaatiota varten kehitettyjä pohjallisia voidaan käyttää kaikentyyppisissä kengissä. Halusitpa käyttää pohjallisia työjalkineissa, arkikengissä, juoksukengissä tai juhlakengissä, meiltä löytyy tarpeisiisi sopivat pohjalliset.

Neljä harjoitusta pronaatiosta kärsivälle

Jalan pronaatio on jossain määrin luonnollista ja se toimii kehon omana iskunvaimennuksena seistessämme, kävellessämme tai juostessamme. Joillakin on kuitenkin ylipronaatiota, mikä pitkällä aikavälillä voi johtaa muuhunkin kuin pelkkään kipuun. Kulumat polvissa ja lonkissa eivät ole harvinaisia pitkittyneen ylipronaation yhteydessä. Useissa tapauksissa muutaman yksinkertaisen harjoituksen avulla voi harjoittaa pronaation pois saamista jaloista. Alle olemme listanneet neljä pronaatioharjoitusta, jotka voivat poistaa kivun ja tarjota paremman askelluksen. 1. 

Jalkaholvin nosto

Yksi tehokkaimmista jaloille käytettävissä olevista harjoituksista on ns. jalkaholvin nosto tai varpaille nousu. Varpaille nousu vahvistaa jalkaholvia ja vähentää riskiä siihen, että askelluksestasi tulisi ylipronatoiva. Varpaille nousussa on kyse kehonpainon nostamisesta maasta käyttämällä apuna ainoastaan varpaiden, jalkojen ja pohkeiden lihaksia. Seiso tasaisesti (jalat suunnilleen lantion leveyden päässä toisistaan) ja nosta sitten kehonpainosi ylöspäin, kunnes seisot varpaillasi.

Kun varpaille noususta tulee liian helppoa suorittaa suoraan maasta (mikä taphatuu nopeasti), voit helposti nostaa harjoituksen intensiteettiä. Käytä apuna porrasta tai jakkaraa ja seiso jalkaterä korokkeella siten, että kantapää roikkuu ulkopuolella. Näin liike ulottuu syvemmälle kantapäässäsi, ennen kuin nostat itsesi ylös. Kun tästäkin tulee ajan saatossa liian helppoa, voit tehdä täsmälleen saman harjoituksen sillä erotuksella, että pitelet käsissäsi painoa.

2. Pyyhkeen veto jaloilla 

Tällä harjoituksella lisätään koko jalan liikkuvuutta ja joustavuutta, mikä on tärkeä osa luonnollista askellusta ilman liiallista pronaatiota. Harjoitukseen kuuluu pyyhkeen asettaminen eteesi lattialle. Asetu paljain jaloin pyyhkeen taakse ja tartu sitten pyyhkeeseen varpaillasi, koko ajan kantapäät lattiaan painettuina. Kun vedät pyyhettä itseäsi kohti, aktivoit varpaiden avulla niin jalkojesi varpaat, jänteet kuin lihaksetkin.


3. Rapukävely 

Rapukävelyn avulla voit aktivoida ja vahvistaa suoraan jalkasi alla sijaitsevaa suurta jännettä. Ota sukat pois, jotta olet paljain jaloin. Seiso pystyasennossa ja aseta jalkasi suunnilleen lantion leveydelle. Paina itseäsi alaspäin, painaen kaikki varpaasi lattiaa vasten. Vedä sitten vartaloasi eteenpäin käyttämällä apuna ainoastaan varpaita. Tässä harjoituksessa voit käyttää joko yhtä jalkaa kerrallaan tai molempia jalkoja samanaikaisesti. Toista harjoitusta noin viiden minuutin ajan joka aamu ja ilta.

4. Jalkaprässi kuminauhan avulla

Istu alas lattialle ja aseta jalkasi suoraan eteenpäin varpaat ylöspäin kattoa kohti ja sitten viistosti itseäsi kohti. Aseta kuminauha (tavallinen treeninauha) varpaidesi yli. Kuminauhasta tulee pitää kiinni varpailla. Paina varpaita eteenpäin kuminauhan toimiessa vastuksena, ja vedä sitten varpaita taaksepäin palaten takaisin lähtöasentoon. Toista kymmenen kertaa kummallakin jalalla. Tämä harjoitus vahvistaa sekä jalkojen lihaksia että jänteitä ja vähentää pidemmällä aikavälillä pronaatiota.

Urheileminen ja juokseminen pronatoivalla

Juoksun aikana jalkojesi ja sääriesi kuormitus kasvaa voimakkaasti, arvioiden mukaan noin viisi-kuusi kertaa kehonpainon verran. Tämä tarkoittaa sitä, että 60 kiloa painava nainen kuormittaa jalkojaan noin 300 kilolla yhtä askelta kohti. Paras tapa välttää pronaatio-ongelmia ja pysyä siten terveenä urheilijana tai juoksijana, on valita kenkäpari, joka tuntuu mukavalta. Mikäli koet kipua tai epämukavuutta juoksun aikana, sinun on todennäköisesti tehtävä muutos. Voit välttää vammat käyttämällä pronaatioon kehitettyjä pohjallisia. Meiltä löytyy runsaasti urheiluun kehitettyjä pohjallisia, joista useat sopivat erityisesti pronaatioon.

Pronaation vastakohta on supinaatio

Supinaatio on lyhyesti sanottuna ylipronaation vastakohta, siinä nimittäin jalka asettuu ulospäin seistessä tai kävellessä. Pronaatioon verrattuna supinaatio on suhteellisen harvinaista. Arviolta vain noin viisi-kymmenen prosenttia väestöstä kärsii supinaatiosta. Kuten pronaatiolla, myös supinaatiolla voi olla vakavia seurauksia ja se voi johtaa loukkaantumisiin. Mikäli sinulla on supinaatiota, sinun kannattaa kokeilla erityisesti mukautettuja pohjallisia, joiden avulla varmistat vammoilta välttymisen.