Jalkojen hiertymät

Jalkojen hiertymät ovat sekä kivuliaita että ärsyttäviä. Tämän vuoksi sinun on varmistettava, että estät oireet ennen hiertymien muodostumista. Hiertymiä ehkäisevien pohjallistemme avulla vältyt hiertävältä tuntemukselta jalkojen ihossa. Jos sinulla on jo hiertymiä jaloissa, suosittelemme, että ostat hiertymälaastareitamme.

Jalkojen hiertymät

Jalkoihin ilmestyy hiertymiä, kun kengät istuvat huonosti jalkoihin. Jalkojen hiertymät ilmenevät useimmiten naarmuina, hiertyminä tai rakkuloina jaloissa ja ne syntyvät, kun jalkojen ylä- ja alaosan ihon välille muodostuu kitkaa. Kun kengät hiertävät ihoa tai aiheuttavat siihen painetta, ylemmän ja alemman ihon välinen kudos rikkoutuu, mikä aiheuttaa sidekudoksen repeämisen ja nesteen muodostumisen. Tämä neste voi myös muodostaa rakkuloita.

Näin vältyt jalkojen hiertymiseltä

Ehdottomasti tärkeintä jalkojen hiertymien välttämiseksi on varmistaa, että kengät istuvat hyvin jalkaan. Muistathan, että lämmetessään jalkasi yleensä turpoavat jopa puoli kokoa. Tästä syystä monet saavat hiertymiä jalkoihin uusista kesäkengistä. Estämällä jalkojen hiertymisen vältät sekä hiertymien aiheuttamalta kivulta että todella rumilta jäljiltä, joita hankaumat voivat muodostaa jalkoihin.

Varmista, että sukat eivät rypisty, ja vältä käyttämästä hikeä imeviä sukkia. Esimerkiksi puuvillasukilla on taipumus imeä hikeä ja kosteutta, mikä voi olla haitallista ja aiheuttaa jalkoihin hiertymiä, sillä märät sukat lisäävät kitkaa jalkojen ihossa. Tästä johtuen on tärkeää valita kosteutta hylkivät sukat, etenkin kuumina kesäpäivinä tai jos harrastat urheilulajeja, kuten jalkapalloa, vaellusta tai juoksua. Sinun tulisi myös hoitaa jalkojasi erityisen huolellisesti. Muista höylätä jaloistasi kuollut iho pois ja voidella sitten jalat rasvaisella voiteella. 

Jalkojen kovettumat, kuten halkeamat, voivat aiheuttaa uskomatonta kipua. Ja kun jalkojen halkeamat alkavat avautua, niistä on melkein mahdotonta päästä eroon. Voi kestää useita viikkoja, ennen kuin jalat ovat jälleen parantuneet. Jalkojen hiertymiä voi esiintyä kantapäissä, jalkapohjissa tai jalkaterän etuosassa, eli käytännössä kaikissa niissä paikoissa, joissa kengät aiheuttavat kitkaa ihoa vasten. Yleisimmät alueet, joissa hiertymiä esiintyy, ovat varpaat, jalan sisä- tai ulkopuoli sekä kantapäät. Jalkojen hiertymät voivat monesti aiheuttaa yhtä paljon kipua riippumatta siitä, mihin kohtaan jalkaa hiertymä on muodostunut. Tästä syystä hiertymät on tärkeää hoitaa kuntoon jo varhaisessa vaiheessa, jotta suuremmilta vahingoilta voidaan välttyä.

Ehkäise hiertymät jaloissa

Voit ehkäistä jalkojen hiertymistä käyttämällä eri tyyppisiä hiertymiä ehkäiseviä pohjallisia. Suosituin tuotteemme, joka ehkäisee hiertymien muodostumista kantapäähän, on kantapään hiertymiä ehkäisevä pohjallinen (9,95 €). Hiertymiä ehkäisevät pohjalliset sopivat periaatteessa kaiken tyyppisiin kenkiin ja ne tarjoavat miellyttävän pehmeän kosketuspinnan kantapäillesi. Myymme myös muun tyyppisiä tuotteita, jotka auttavat ehkäisemään jalkojen hiertymisen. Hiertymiä ehkäisevät tyynyt (4,95 €) sopivat käytettäviksi ja sijoitettaviksi niille jalan alueille, joita kengät hiertävät pahimmin, riippumatta siitä, onko kyseessä kantapää, jalkaterän etuosa vai jalan sivu. Jos sinulla on taipumus saada hiertymiä varpaiden päälle tai väleihin, suosittelemme kokeilemaan varvassuojaa (3,95 €). Mikäli kitkaa esiintyy jalkojen alla, voit käyttää pehmeitä pohjallisia vähentämään jalkojen ihoon kohdistuvaa kitkaa.

Näin hoidat jalkojen hiertymiä

Jos vahinko on jo tapahtunut ja jalkoihisi on muodostunut hiertymiä, sinun on ensinnäkin lopetettava ahtaiden kenkien käyttö, jotka ovat aiheuttaneet jalkojen hiertymisen. Anna jalkojesi levätä niin paljon kuin mahdollista. Älä puhkaise rakkoa, koska sen sisältämä neste auttaa rakkoa parantumaan nopeammin. Toisaalta jos rakko on kipeä, voit lävistää siihen reiän ja tyhjentää nesteen rakosta. Käytäthän tässä tapauksessa steriiliä neulaa, jotta et levitä bakteereja haavaan. Suojaa alue laastarilla tai kääri haavan ympärille sideharsoa.