Luupiikki

Vähennä luupiikin aiheuttamaa kantapääkipua pehmeällä, mukavalla ja kuormitusta vähentävällä kantapään pohjallisella. Pehmeää kantapään pohjallista käyttämällä voit helpottaa luupiikin aiheuttamaa kuormitusta välittömästi. Luupiikki voi tuntua erittäin kivuliaalta ja se on yksi yleisimmistä syistä kantapääkipuun. Suosittu kantapääpaketti (4 kpl) sisältää neljä erilaista tuotetta, jotka lieventävät luupiikin aiheuttamaa kuormitusta.

Luupiikki, mikä se on?

Luupiikki on kantapäässä tai sen alla esiintyvä vaiva, joka voi tuottaa paljon kipua. Luupiikki aiheutuu jalkaholvin plantar fascia -jänteen ylikuormituksesta ja luupiikki-nimitys tulee siitä, että kannan alle muodostuu piikkiä muistuttava kohouma. Oiretta kutsutaan joskus myös nimellä plantaarifaskiitti. Tämä ylikuormitus voi aiheuttaa voimakasta kipua jalkaholvin alla, jalan sisäpuolella ja kantapään alla. Pehmeä pohjallinen voi lievittää kipua. Luupiikin yhteydessä esiintyvä kipu johtuu pienistä revähdyksistä jänteen kiinnikkeessä kantaluun ja varpaiden välillä. Luupiikki on yksi yleisimmistä kantapääkipujen syistä, ja luupiikistä kärsii vähintään kaksi prosenttia väestöstä.

Luupiikin oireet   

Luupiikistä kärsiminen tuottaa yleensä huomattavaa kipua. Kipu on tavallisesti selkeintä kantapään alla, etenkin kantaluun sisäpuoliskon alapuolella, mutta kipu voi myös kohdistua suoraan kantapään alle ja joskus kantaluun etureunaan, kohti jalkaholvia.

Seisomaan noustessasi yli puolet kehonpainostasi kohdistuu kantapäillesi, mistä johtuen luupiikillä on taipumus aiheuttaa eniten kipua seisoessasi tai kävellessäsi. Vaivan ollessa suurempi luupiikki voi tuntua myös levossa ollessa. Luupiikki voi kohdistua molempiin jalkoihin samanaikaisesti, mutta ylesesti ottaen se kohdistuu ainoastaan toiseen niistä.

Suurimmat vaivat ilmenevät yleensä aamuisin, pitkäkestoisen yölevon jälkeen. Tämä tarkoittaa sitä, että monet luupiikistä kärsivät alkavat kävellä enemmän jalkaterällä tai jalan ulkosivulla välttyäkseen kivulta kantapään alla. Epämiellyttävää kipua voi ilmetä kantapään kuormittuessa aamuisin tai paljain jaloin käveltäessä. Kipu pahenee usein päivän aikana, kun jalka kuormittuu, tai kovalla alustalla käveltäessä.

Luupiikki

- Luupiikki on kantapäässä tai sen alla esiintyvä vaiva, joka voi tuottaa paljon kipua.


Näin ehkäiset luupiikin muodostumista 

Luupiikin aiheuttaman kivun kokemisessa on eroavaisuuksia. Oireet voivat vaihdella ja jotkut saattavat kokea epämukavuutta kävelyn jälkeen, kun taas toiset tuskin pystyvät seisomaan kantapäillään. Ongelmia voi syntyä, jos jalkaa rasitetaan aikaisemmasta poikkeavalla tavalla, esimerkiksi vaihdettaessa kengät toisiin. Kivun lievittämiseksi on olemassa hyviä hoitoja, joilla pyritään vähentämään kärsimystä, ja yksi esimerkki näistä hoitomuodoista on kantapään pohjallinen.

Kipua voidaan lievittää käyttämällä sellaisia kenkiä tai kantapään pohjallisia, jotka lievittävät aristavan kohdan kuormitusta. Voit käyttää luupiikkiin pehmeitä kantapään pohjallisia, jotka lievittävät kantapäidesi kuormitusta ja vähentävät kipua. Nämä kantapään pohjalliset ovat pehmeitä ja ne on valmistettu silikonigeelistä. Kantapäätyynyyn upotettu sininen vyöhyke on erityisen pehmeä ja sen tarkoituksena on tarjota ylimääräistä paineen lievitystä.

Pehmeillä kengillä käveleminen voi lievittää kipua. Vaihda siis tukeviin kenkiin ja pohjallisiin, jotka antavat jalalle hyvän iskunvaimennuksen. Kengän pohjan tulee olla pehmeä kantapään alla ja on hyvä ottaa käyttöön pohjalliset, joita voidaan käyttää sekä sisällä että ulkona. Voit käyttää pehmeitä kantapääsuojia, jotka lieventävät jalkoihisi kohdistuvaa kuormitusta seistessäsi tai kävellessäsi. Kantapääsuojia voidaan käyttää kenkien kanssa tai ilman, ja ne ovat ihanteellisia esimerkiksi luupiikin tai muiden kantapäähän kohdistuvien kipujen vähentämiseen. Kantapääsuojia voidaan käyttää kaikentyyppisissä kengissä. Voit käyttää niitä myös sukkien alla.

Neljä harjoitusta luupiikistä kärsivälle

Luupiikkiin ja muihin kantapään kipuihin voi olla useita eri syitä, mutta tosiasia on, että suuri osa oireita poistavista hoidoista liittyy kuntoutusharjoituksiin. Nämä harjoitukset toteutetaan tietysti pehmeän ja mukavan kantapään pohjallisen avulla, joka voi lievittää pahinta, kantapäähän suoraan kohdistuvaa kipua. Tästä syystä on tärkeää tietää, mitä on tehtävissä itse, jotta kantapään paranemista voidaan nopeuttaa ja jalkakipua vähentää. Muistathan, että sinun tulisi aina levätä fyysisistä aktiviteeteista, kuten juoksemisesta tai jopa pidemmistä kävelyistä, jos huomaat niiden aiheuttavan kantapääkipua.

1. Venyttele akillesjännettä 

Todennäköisesti et ole koskaan edes ajatellut akillesjännettäsi (tai plantar fascia -jännettä, kuten sitä kutsutaan latinaksi), ennen kuin olet loukkaantunut tai muusta syystä kokenut kantapäässä kipua, jonka aiheuttajana saattaa olla jänne. Kipu on usein voimakkainta kohdassa, jossa plantar fascia -jänne kiinnittyy kantaluuhun. Jännettä venyttelemällä voit vähentää kokemaasi kipua. Asetu seinää vasten ja sijoita kantapääsi lattialle, asettaen samalla jalkateräsi ylös seinää vasten. Anna ylävartalosi lähestyä hitaasti seinää ja tunne, kuinka paine kasvaa sekä jalan alla akillesjänteessä että pohkeen takaosassa.

Sama harjoitus voidaan tehdä tuolilla istuen vetämällä jalkaterän yli jotakin, esimerkiksi pyyhettä. Pidä jalkaa ilmassa ja vedä sitten pyyhettä siten, että varpaasi osoittavat itseäsi kohti. Tämä aikaansaa painetta akillesjänteeseen.


2. Hierontapallo jalan alla 

Kun sinulla on kipua kantapäissä, hierontapallo voi tehdä ihmeitä kivun vähentämiseksi. Hieromalla jalkapohjaa ja akillesjännettä jalkojesi alla voit lievittää luupiikin aiheuttamia oireita. Istu tuolille tai sohvalle ja aseta hierontapallo lattialle toisen jalkasi alle. Vieritä palloa jalan alla noin viisi minuuttia ja vaihda sitten jalkaa. Tämä on yksinkertainen harjoitus, joka voidaan tehdä joka ilta, esimerkiksi televisiota katsellessa.

3. Käytä yösukkaa

Yösukka on juuri sitä miltä se kuulostaakin, nimittäin tehokas apuväline, joka hoitaa luupiikin aiheuttamia vaivoja yöllä nukkuessasi. Kiinnittämällä yösukan jalkaasi yöksi nukkumisen ajaksi venytät akillesjännettä, mikä voi saada kivun tuntumaan huomattavasti lievemmältä jo seuraavana aamuna. Yösukalla saadaan aikaan jatkuva, hidas ja lempeä venytys kipeälle jänteelle.

4. Vahvista akillesjännettä treenaamalla 

Akillesjännettä vahvistamalla vähennät luupiikin riskiä tulevaisuudessa. Aivan kuten kehon muita jänteitä ja lihaksia, voit tietysti myös treenata akillesjännettäsi. Akillesjännettä vahvistamalla vähennät riskiä kivun kärsimiseen tulevaisuudessa kantapäässä ja jalan alla. Yksi ehdottomasti parhaimmista ja tehokkaimmista harjoituksista akillesjänteen treenaamiseksi on tehdä ns. varpaille nousua. Etunojapunnerruksen tavoin varpaille nousu tarkoittaa kehonpainon nostamista maasta. Varpaille nousua tehdessäsi sinun tarvitsee yksinkertaisesti vain seistä jalat maassa ja nostaa kehoasi ylöspäin, kunnes seisot varpaillasi.

Kun varpaille noususta tulee liian helppoa suorittaa suoraan maasta, voit helposti nostaa harjoituksen intensiteettiä. Käytä apuna porrasta tai jakkaraa ja seiso jalkaterä korokkeella siten, että kantapää roikkuu ulkopuolella. Näin liike ulottuu syvemmälle kantapäässäsi, ennen kuin nostat itsesi ylös. Kun tästäkin tulee liian helppoa, voit tehdä täsmälleen saman harjoituksen sillä erotuksella, että pitelet käsissäsi painoa.

Näin hoidat luupiikkiä

Luupiikistä kärsiminen voi rajoittaa huomattavasti jokapäiväistä elämää. Yksinkertaisinkin toiminto, kuten pääsy kauppaan tai töiden hoitaminen, voi osoittautua ongelmalliseksi. Onneksi monissa tapauksissa luupiikin hoitaminen on erittäin helppoa. Kantapään ylikuormitetun kudoksen kuormitusta lievittämällä kantapää pääsee rauhoittumaan siten, että se voi parantua. Akillesjänteen kuormituksen lievittäminen onnistuu joko pehmeän kantapään pohjallisen avulla, kuormitusta lieventävillä kantakupeilla eli ortopedisilla pohjallisilla, joissa on hyvä sivutuki kantapäätyynylle sekä tuki jalkaholville, tai kantapään ja jalkaholvin teippaamalla.

Viisi vinkkiä luupiikin vähentämiseen

  • Käytä kengissäsi pehmeitä pohjallisia, joissa on iskunvaimennus kantapäille
  • Käytä kantapääkipuun pehmeää geeliä sisältäviä sukkia sisätiloissa ollessasi
  • Venytä akillesjännettä yösukalla tai venyttelynauhalla
  • Suorita kiertoharjoituksia jalan verenkierron lisäämiseksi
  • Käytä luupiikkiin suunniteltuja kompressiosukkia, jotka nopeuttavat parantumista

Kantakuppi lieventää luupiikkiä

Silikoniset kantakupit auttavat sinua pääsemään eroon tuskallisesta luupiikistä. Kantakupit sopivat käytettäviksi kaikentyyppisissä kengissä tennareista ja lenkkareista aina saappaisiin tai työjalkineisiin. Kantakupit lieventävät kantapäihisi kohdistuvaa kuormitusta ja niissä on pehmeä ja mukava pinta sekä hyvä iskunvaimennuskyky. Kantakuppimme on valmistettu sataprosenttisesta silikonista, joka tarjoaa pehmeän ja mukavan iskunvaimennuksen kantapäillesi, mikäli kärsit luupiikistä.

Geelisukat

Geelisukat kuuluvat myydyimpiin luupiikkiä lieventäviin tuotteisiimme. Nämä mukavat sukat lievittävät kantapäihisi kohdistuvaa kuormitusta ja tarjoavat miellyttävän iskunvaimennuksen. Sukkien kantaosissa on sisäänommellut geelityynyt tarjoamassa iskunvaimennusta ja vähentämässä kantapäihin kohdistuvaa kipua. Näitä sukkia suositellaan käytettäviksi luupiikistä kärsiville tai seistessä tai kävellessä ilmenevistä kantapääkivuista kärsiville. Näitä geelisukkia voidaan käyttää sekä kenkien kanssa että ilman.

Pohjalliset luupiikkiin

Pehmeää pohjallista käyttämällä voit saada lievitystä kantapään kuormitukseen myös ulkoillessasi. Meillä on useita pohjallisia, jotka sopivat hyvin oireisiin, kuten luupiikki tai kantapääkivut. Pohjallista valitessasi varmista, että siinä on ylimääräinen kantapään tuki. Saatavilla on erilaisia tukimuunnelmia — joissakin malleissa on korotettu pehmeä kantapäätyyny, ja toisissa puolestaan kantaosa on muotoiltu syvennyksellä, jonka tarkoituksena on ympäröidä kantapää ja tarjota sille tukea.

Tilaa tuotepaketti alennettuun hintaan

Suosittelemme sinua kokeilemaan tuotepakettiamme, joka sisältää neljä erilaista luupiikkiin kehitettyä tuotetta. Pakkaus sisältää kahdet erilaiset geelisukat sekä kahdet suositut kantapään pohjalliset, jotka sisältävät pehmeää geeliä. Tätä pakkausta on saatavilla kahdessa eri koossa ja pakkauksen tilaamalla tulet mitä todennäköisimmin lievittämään kantapääkipujasi.

Jos nämä tuotteet ostetaan erikseen, niiden yhteishinta on 54,55 euroa. Luupiikki-tuotepaketin tilaamalla säästät 14,60 euroa, sillä maksat pakkauksesta ainoastaan 39,95 euroa.